Hlavní obsah

Omezení práce Čechů v Rakousku skončí za rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Omezení přístupu českých občanů na rakouský pracovní trh skončí podle předpokladů v květnu příštího roku. V Praze to v úterý po jednání s českým ministrem zahraničí Janem Kohoutem potvrdil šéf rakouské diplomacie Michael Spindelegger.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"S prvním květnem 2011 to vstoupí v platnost a na tom se nic nezmění. Jsme na to dobře připraveni," komentoval Spindelegger termín, kdy má být zrušeno omezení pro české pracovníky v Rakousku. Připomněl, že platy v Česku se během doby, kdy Rakousko ochranu svého trhu požadovalo, zvýšily.

Rakousko si po vstupu nových členských zemí do EU vyžádalo přechodnou ochranu svého pracovního trhu. Rakousko a Německo jsou posledními členskými státy unie, které si pracovní trh chrání. Možnost omezení trhu využily na maximum. Nejpozději v květnu 2011 přechodné opatření už podle unijní dohody musí skončit. V Rakousku ale zaznívají i hlasy, že je třeba pracovní místa pro Rakušany dále bránit.

Reklama

Výběr článků

Načítám