Hlavní obsah

Česko přišlo o 100 miliard na eurodotacích, může za to posílení koruny

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobě posilující koruna škodí nejen českým exportérům, ale i případným zájemcům o dotace z fondů Evropské unie. Ti si zřejmě kvůli nepříznivému vývoji kurzu české měny nakonec rozdělí o desítky miliard korun méně, než si Česko v prosinci 2005 v eurech vyjednalo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Tehdy totiž Brusel České republice schválil pro období 2007 až 2013 unijní podporu 26,69 miliardy eur. Od té doby domácí měna zpevnila vůči evropské o více než 13 procent. Zatímco podle průměrného kurzu z prosince 2005 by si Češi na různé projekty rozdělili asi 773 miliard Kč, podle středečního kurzu 25,20 Kč za euro by to bylo už jen 673 miliard, tedy přesně o sto miliard korun méně.

Podle analytiků má navíc koruna k euru dále zpevňovat. „Ve čtvrtém kvartále 2010 počítáme s průměrným kurzem 23,90 Kč/EUR,“ uvedla ve středu Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Podle odborníka České spořitelny na evropskou problematiku Jana Jedličky pak každé posílení koruny vůči euru o 50 haléřů ukrojí z evropských dotací pro Česko 13 miliard korun. Ke konci letošního března bylo rezortům z fondů EU prostřednictvím ministerstva financí vyplaceno na podpořené projekty zatím jen 1,423 miliardy eur, což je 5,3 % z celkové alokace všech programů 2007 až 2013.

Vláda se zajištěním dál nepočítá

Ztráty ve výši desítek miliard korun by Česko nemuselo podle dřívějších prohlášení některých bankovních odborníků počítat, kdyby některá z posledních čtyř vlád evropské dotace proti kurzovým pohybům koruny vůči euru pojistila.

„Pokud vyjdeme z předpokladu, že koruna bude dál dlouhodobě posilovat, bez zajištění se musíme smířit s tím, že se balík peněz bude neustále ztenčovat,“ řekl Jedlička. Riziko případných ztrát ze zajištění je podle mnohých bankovních expertů menší než nebezpečí, že silná koruna objem dotací pro Česko zmenší.

Zajištění proti kurzovým rizikům běžně nabízí každá komerční banka. V dubnu 2008 ale vláda Mirka Topolánka možnost zajištění evropských dotací proti kurzovým rizikům definitivně vyloučila a ani Fischerův kabinet s ním nyní nepočítá.

„Zajištění se neplánuje, protože čerpání z fondů EU nemá charakter standardních odběratelsko-dodavatelských vztahů, ani se nejedná o spekulační transakce na devizovém trhu, takže nelze použít standardní zajišťovací mechanismy,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Na podporu z EU pro své projekty čekají zástupy žadatelů včetně firem a obcí. Podle unijních pravidel bylo možné zahájit čerpání finančních prostředků již od 1. ledna 2007, a to i před podpisem příslušného operačního programu v Bruselu. Čeští ministři tak podle odborníků s přípravou čerpání zaspali a čerpání dotací se rozběhlo s více než ročním zpožděním.

Reklama

Výběr článků

Načítám