Hlavní obsah

Piloti Lufthansy odvolali stávku, bude arbitráž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem

Piloti německé letecké společnosti Lufthansa odvolali stávku, která se měla uskutečnit 13. až 16. dubna. Odbory se dohodly s vedením firmy na arbitráži. Stávka by mohla připravit aerolinky o desítky miliónů eur.

Článek

"Dohodli jsme hlavní body pro arbitrážní řízení," uvedla mluvčí aerolinek. Odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC) dodal, že strany v příštích dnech jmenují mediátora pro jednání.

Lufthansa minulý týden navrhla rozhodčí řízení a pohrozila odborům, že po nich bude požadovat náhradu škod, pokud rychle neodvolají protesty. Piloti ale odmítali odvolat stávku, dokud nebudou jasné podmínky akce. Lufthansa na to odpověděla, že nebude o podmínkách arbitráže jednat, dokud nebude mít od pilotů příslib, že stávkovat nebudou.

Piloti Lufthansy již uskutečnili jednodenní stávku za mzdové požadavky a zachování pracovních míst v únoru. Lufthansa musela kvůli stávce zrušit 2000 letů a přišla asi o 48 miliónů eur (zhruba 1,2 miliardy Kč), napsala agentura Reuters.

Piloti Lufthansy se rozhodli pro stávku z obav, že zaměstnavatel by se mohl pokusit snížit mzdové náklady tím, že část pilotů přesune do jiných leteckých firem v rámci skupiny Lufthansa. Například v Austrian Airlines a Lufthansa Italia jsou piloti placeni hůře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám