Hlavní obsah

Kanadský dolar je po téměř dvou letech opět silnější než americká měna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadský dolar (CAD) na devizových trzích ve světě pokračuje ve zpevňování a poprvé po téměř dvou letech se vyšplhal na stejnou hodnotu s dolarem americkým. Naposledy byl kanadský dolar silnější než americká měna od podzimu 2007 do července 2008. Kolem poledne stačilo na nákup jednoho amerického dolaru pouze 0,9999 CAD.

Foto: Jo Yonk-Hag, Reuters

Článek

Kanadský dolar se řadí mezi takzvané komoditní měny, k nimž patří například i dolar australský. V zemích, jako je Kanada či Austrálie, se těží značné objemy nerostných surovin, po kterých je v poslední době stále větší poptávka. Těžba pomáhá zvyšovat růst tamních ekonomik, tlačí na růst úrokových sazeb, a zvyšuje tak poptávku po měnách těchto zemí.

Zatímco v Kanadě se těží hlavně ropa, zemní plyn a zlato, z Austrálie se vyvážejí hlavně železná ruda a další kovy. Vedle mědi jsou to i kovy drahé, včetně zlata a stříbra.

Stejné důvody, které stojí za růstem kanadského či australského dolaru, jsou i za růstem ruského rublu. Ten v posledních týdnech rovněž láme jeden rekord za druhým. Rusko je největším světovým producentem ropy, jejíž cena je teď na trhu nejvyšší od podzimu 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám