Hlavní obsah

Daňová amnestie nebude, problémy vyřeší nový řád

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí neplánuje zavést daňovou amnestii, která se dříve zvažovala. Úřad již začal vyjednávat s vybranými evropskými zeměmi, které fungují jako daňové ráje, na výměně informací. Ministerstvo o tom informovalo ve středu. Úřad by zároveň chtěl mít přehled i o zahraničních bankovních účtech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Eduard Janota

Článek

„Nově totiž bude možno stanovit daň i po uplynutí lhůty pro stanovení daně v souvislosti s odhaleným daňovým trestným činem,“ uvedl ministr financí Eduard Janota k novému daňovému řádu.

Zároveň však nový zákon umožní i po této lhůtě daňovému subjektu dodatečně napravit své pochybení a dobrovolně přiznat daň za účelem naplnění podmínek pro zánik trestnosti v důsledku účinné lítosti.

Nový daňový řád vejde v platnost na začátku příštího roku. Případná daňová amnestie by podle dřívějších informací do českého státního rozpočtu mohla přinést několik miliard korun. Na zahraničních kontech mají Češi podle odhadů daňové správy ministerstva financí v přepočtu desítky miliard nezdaněných korun, jak uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám