Hlavní obsah

Naděje Estonců na vstup do eurozóny rostou, rozpočtový deficit mají v limitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naděje Estonska, že vstoupí příští rok do eurozóny, vzrostly. Rozpočtový deficit země byl loni 1,7 procenta hrubého domácího produktu, tedy pod tříprocentním limitem pro přijetí evropské měny. Uvedl to centrální statistický úřad země.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rozpočtový schodek byl mezi kritérii pro vstup do eurozóny hlavní obavou Estonska. Deficit 1,7 procenta HDP odpovídá předchozímu odhadu estonského ministerstva financí, statistici přitom očekávali nárůst na 2,2 procenta HDP.

"V roce 2009 zůstal souhrnný deficit vládního rozpočtu v limitech určených v maastrichtské smlouvě," připomněl statistický úřad ve zprávě. Estonsko ještě musí oficiálně informovat Evropskou komisi o své připravenosti pro vstup do eurozóny, což se předpokládá 12. května.

Úřad připomněl, že v posledním čtvrtletí minulého roku se celkové rozpočtové výdaje meziročně snížily o 17,5 procenta. A vládní úspory v celém loňském rozpočtu přesáhly devět procent hrubého domácího produktu. V roce 2008 přitom zemi postihla výrazná hospodářská recese, kdy se ekonomika propadla o 14,1 procenta.

Deficit na letošní rok odhaduje Estonsko na 2,2 procenta HDP. Země chce rozpočet postupně vrátit do přebytku; v roce 2013 by měl podle vládních plánů dosáhnout již 0,2 procenta HDP, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám