Hlavní obsah

Škoda Auto nabídla růst mezd o 2,3 procenta, odbory opět odmítly

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V mladoboleslavské Škodě Auto stále pokračují jednání o nové kolektivní smlouvě. Tamní odbory ve čtvrtek odmítly vylepšenou nabídku na růst mezd v následujících měsících. Pokud prý vedení nabídku nezlepší, jsou zaměstnanci připraveni protestovat.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

Zatím největším svárem mezi zaměstnavatelem a odbory je očekávaná míra inflace. Vedení podniku očekává letos průměrnou inflaci 1,4 procenta, odboráři předpokládají růst cenové hladiny o 1,9 procenta.

„Na tom se oba týmy neshodly. Odbory KOVO proto budou požadovat takzvanou inflační doložku. K tomu však firemní vyjednávací tým neměl mandát,“ napsal list Škodovácký odborář.

V nové nabídce podniku je jednorázový příplatek za duben dva tisíce korun. Od dubna by pak mzda vzrostla o 1,8 procenta, od října by pak mzdy vzrostly ještě o dalšího půl procentního bodu. Návrh firmy je lepší než před týdnem. [celá zpráva]

Odbory však i tuto variantu odmítly. Průměrná mzda ve škodovce činní 26,5 tisíce korun. Stávající kolektivní smlouva je platná do konce března. Pokud se odbory s vedením nedohodnou, jsou připraveny od dubna protestovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám