Hlavní obsah

Řecko údajně uvažuje, že požádá o pomoc Mezinárodní měnový fond

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecká vláda uvažuje, že se o pomoc v dlužnické krizi obrátí na Mezinárodní měnový fond, protože již ztrácí naději, že by se mohla od summitu Evropské unie 25. března dočkat nějaké konkrétní podpory. Uvedl to zpravodajský servis Dow Jones Newswire s odvoláním na nejmenovaného řeckého činitele.

Článek

"Stále chceme, aby řešení zůstalo v rámci Evropské unie, nevypadá to však dobře," řekl činitel. "Pokud nevzejde ze summitu EU 25. března jasná podpora, budeme se muset rozhodnout, kam se obrátit. Na stole je řada scénářů, z nichž prvořadý je scénář s MMF," dodal. Zpráva ve čtvrtek ráno srazila kurz eura o půl procenta dolů na 1,3670 USD.

Alternativu požádat o pomoc MMF zatím řečtí a evropští představitelé odmítali v obavách, že by to narušilo prestiž EU a eura. S pomocí od fondu jsou také spojeny tvrdé podmínky pro veřejné finance, zejména škrty v sociálních výdajích. Řecku však hrozí státní bankrot, pokud nezíská v příštích týdnech a měsících na vyrovnání splatných dluhů desítky miliard eur.

Jednota v eurozóně v pohledu na zapojení MMF do pomoci Řecku se však hroutí. Pro tento krok se již vyslovují nejméně tři členové - Finsko, Nizozemsko a Itálie - a to v případě, že Řecko nebude během příštích dvou měsíců schopno získat peníze k refinancování dluhu za rozumných nákladů, zjistil na základě sdělení evropských vládních činitelů britský list Financial Times.

Mezi návrhy figuruje i Evropský měnový fond

Snahu o omezení role MMF v pomoci Řecku vedly Francie a Španělsko. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble zase minulý týden navrhl založení Evropského měnového fondu, který by mohl zemi v krizi výměnou za pomoc naordinovat podobně tvrdou léčebnou kúru jako MMF. Proces vzniku takové instituce by však vzhledem k nutnosti změny evropských smluv byl příliš dlouhý a nejistý.

Řecko je v dluzích

O finančních problémech Řecka se mluví již od začátku prosince. Tamní vláda poté, co jí byl snížen rating, uvedla, že dluh země činí zhruba 300 miliard eur, tedy asi 7,7 biliónu korun. Navíc loňský rozpočtový deficit na HDP Řecka by měl podle odhadů dosáhnout 13,6 procenta. To je více než čtyřikrát překročení podmínek stanovených Evropskou unií.

Podle odhadů Evropské komise bude letošní zadlužení země činit zřejmě 124,9 procenta HDP.

Řecká socialistická vláda, nespokojena s vyhýbavým a nejednoznačným postojem evropských partnerů, případnou žádost o pomoc od MMF nikdy nevyloučila. Mluvčí řecké vlády ve středu uvedl, že pokud náklady na nové výpůjčky zůstanou přehnaně vysoké, pak bude pomoc od MMF "samozřejmě možností, kterou budeme sledovat". Řecko nyní platí za nové půjčky zhruba dvojnásobné úroky než Německo a většina jiných zemí eurozóny.

Reklama

Související články

Řecko v Německu o peníze nežádalo

Německá kancléřka Angela Merkelová se v pátek sešla s řeckým premiérem Jorgosem Papandreem. Politici jednali o situaci Řecka, které se potýká s dluhovou krizí.

Výběr článků

Načítám