Hlavní obsah

Cizinců podnikajících v Česku přibývá, prý za to může krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty cizinců, kteří podnikají v České republice, se prudce zvyšují. Loni jich zde zahájilo své podnikání 10 595, o 2222 více než v roce 2008. Celkem jich v současnosti vykonává podnikatelskou činnost na území ČR 87 753. Nejčastěji se do podnikání pouštějí Vietnamci, Ukrajinci a Slováci. Sdělilo to ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za poslední dva roky v Česku přibylo 18 968 podnikajících cizích státních příslušníků. To je proti konci prosince 2007, kdy jich zde podnikalo 68 785, zhruba o 27,5 procenta více.

Podle MPO je to způsobeno především kvalitou českého podnikatelského prostředí. "Meziroční nárůsty počtu cizinců, kteří zde podnikají, jsou důsledkem atraktivity České republiky pro domácí, ale také pro zahraniční podnikatele," uvedl Matyáš Vitík z tiskového oddělení MPO.

Neziskové organizace zabývající se migrací cizinců ovšem tvrdí, že za zvýšeným počtem jsou skryté zaměstnanecké poměry. "Naplno se začal projevovat trend, kdy migranti přecházejí z režimu pobytu za účelem zaměstnání do pobytu za účelem podnikání," píše ve své analýze na serveru Migraceonline.cz programová ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Pavla Burdová Hradečná.

"Ti lidé ztrácejí zaměstnání, a tím i oprávnění k pobytu," dodal jednatel pardubického občanského sdružení Most pro lidská práva Milan Daniel, který se situací cizinců v ČR dlouhodobě zabývá. Cizinci, aby se v Česku udrželi, se snaží vyřešit svou osobní situaci tím, že mění účel pobytu na podnikání. "Domnívají se, že jim povolení k podnikání napomůže k tomu, aby tady byli dál legálně," uvedl Daniel.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v únoru a březnu zpřísnilo podmínky pro vydávání povolení k zaměstnání cizinců. "Řada cizinců přišla do České republiky na dobu relativně dlouhou. Domnívali se, že tady budou mít perspektivu, zadlužili se, aby vůbec mohli ze své země odejít. Doporučení MPSV jim však tu jejich perspektivu znehodnocuje," říká Daniel. Jediným řešením tak pro mnoho z nich bude začátek podnikání.

Reklama

Výběr článků

Načítám