Hlavní obsah

Janota je pro progresivní zdanění s maximální sazbou 31 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Eduard Janota se nebrání progresivnímu zdanění fyzických osob a zrušení superhrubé mzdy. Zdanění by ovšem mělo být rozumné, s nejvyšší sazbou 30 až 31 procent, uvedl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce ministr. ČSSD navrhuje ve svém volebním programu obnovení progresivního zdanění s nejvyšší sazbou 38 procent. Janota ovšem zároveň považuje za rozumnější v době krize zvyšovat nepřímé daně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Eduard Janota

Článek

"V době krize bychom neměli zvedat přímé zdanění, jsou jiné nástroje. Chceme zvýšit zaměstnanost a přitom bychom firmám brali zdroje. Jsem spíše pro zvyšování nepřímých daní," uvedl ministr. Zároveň upozornil, že je třeba se orientovat především na škrty v rozpočtu.

Případné zvýšení daně z příjmu právnických osob o jeden procentní bod přinese rozpočtu podle Janoty maximálně tři miliardy korun. Zvýšení korporátních daní navrhují ve volebním programu sociální demokraté, a to na 21 procent ze současných 19 procent.

Podle hlavního ekonoma Českomoravské komory odborových svazů Jaroslava Ungermana ovšem nehraje v rozhodování firem ohledně investic zvyšování daní o jeden nebo dva procentní body vůbec žádnou roli.

Reklama

Výběr článků

Načítám