Hlavní obsah

Češi drží evropský prim, vyrobili nejvíce aut v přepočtu na jednoho obyvatele

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Česká republika se loni stala evropským lídrem v množství vyrobených automobilů v přepočtu na počet obyvatel. Slovensko ztratilo tuto pozici v důsledku poklesu výroby v bratislavském závodě Volkswagenu. Informoval o tom deník Pravda.

Foto: Cesar Ferrari, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na plný výkon loni nevyráběly ani závody PSA Peugeot Citroën u Trnavy a KIA Motors u Žiliny. Celkově se loni na Slovensku vyrobilo 463 140 vozidel, co je o pětinu méně, než v roce 2008.

Volkswagen loni vyrobil v Bratislavě necelých 160 tisíc automobilů, co je nejméně od roku 1997. Automobilka montuje na Slovensku nejdražší modely koncernu, o které nebyl v důsledku krize takový zájem.

„V období krize ztratili lidé zájem o luxus. Volkswagen připravuje výrobu nových modelů v Bratislavě, co rovněž ovlivnilo objem výroby,“ vysvětlil prezident Sdružení automobilového průmyslu Slovenské republiky Jozef Uhrík.

Německý koncern začne v roce 2011 vyrábět v Bratislavě rodinná vozidla řady New Small Family. [celá zpráva]

Výroba auto v Česku loni na rekordu

Jen pro srovnání, v tuzemsko bylo loni vyrobeno 970 410 osobních vozů, což byl rekord, a  to i přes to, že právě v loňském roce byl automobilový průmysl těžce zasažen krizí. Například největší automobilka v zemi, mladoboleslavská Škoda Auto, měla "pestrý rok".

Produkce vozů byla několikrát omezena kvůli slabé poptávce, zejména ze zahraničí. Posléze musela výrobu navyšovat, a to díky šrotovnému.

Reklama

Související články

Výroba aut byla loni v Česku rekordní

Výroba nových osobních aut na území České republiky loni stoupla na rekordních 970 000 vozů, což je zhruba o tři procenta více, než v roce 2008. Na čtvrteční...

Zisk Volkswagenu se propadl o 80 procent

Čistý zisk německé automobilky Volkswagen se loni propadl o 80 procent na 960 miliónů eur (zhruba 25 miliard Kč) z téměř pěti miliard eur v předchozím roce....

Výběr článků

Načítám