Hlavní obsah

Koruna posílila na několikaměsíční maximum

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna se během pátečního rána dostala na nejsilnější hodnoty za posledních několik měsíců. Hned po zahájení obchodování si proti euru polepšila o deset haléřů, proti dolaru pak téměř o dvacet. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Start koruny do dnešního obchodování byl solidní. Po pomalém posilování z předchozích dnů česká měna zrychlila a dostala se pod 25,50 Kč/EUR,“ komentoval analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Kolem desáté hodiny se koruna dostala až na 25,41 Kč/EUR a 18,52 Kč/USD. Na této úrovni byla měna naposledy v listopadu minulého roku. Nutné je dodat, že v posledních dnech bylo obchodování s korunou nevýrazné a nezajímavé. Teprve ve čtvrtek odpoledne nastal průlom. Český statistický úřad totiž zveřejnil zpřesněná data o vývoji tuzemského hospodářství za loňský rok.

Konečné výsledky byly výrazně lepší než prvotní údaje zveřejněné před několika týdny. HDP České republiky se loni meziročně propadlo o 4,1 procenta, přičemž v závěru roku se situace začala zlepšovat. Ve 4. čtvrtletí ekonomika klesla proti loňsku o 3,1 procenta, přičemž ve srovnání s předešlými třemi měsíci již vykázala růst, a to 0,7 procenta. [celá zpráva]

Euro se stabilizovalo

Kromě výsledků z ČSÚ má na měnu podle Vlka vliv uklidnění situace kolem jednotné evropské měny. „Euro se začíná vzpamatovávat z tlaku, který na něj v předchozích měsících vyvíjela hlavně situace v Řecku. Negativní vliv vrcholil koncem února, v březnu už společná měna, zdá se, nachází pevnější půdu pod nohama,“ uzavřel analytik.

Vůči dolaru se euro dopoledne obchodovalo na 1,3720 USD/EUR.

Reklama

Výběr článků

Načítám