Hlavní obsah

Zadlužený OP Prostějov se vyhnul konkurzu, bude dál fungovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oděvní podnik Prostějov bude moci dál fungovat, a vyhne se tak prozatím konkurzu. U Krajského soudu v Brně o tom rozhodla většina věřitelů firmy. Schválili plán hlavního věřitele firmy, České spořitelny, na reorganizaci společnosti. Plán by měl Oděvnímu podniku umožnit vyřešit jeho dluhy a další existenci.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Dílna na výrobu pánských sak v OP Prostějov

Článek

Největší domácí výrobce oděvů je od ledna v úpadku. Jeho dluhy činí zhruba 1,6 miliardy korun. Zaměstnává asi 1900 lidí.

Pro možnost vyřešit úpadek prostějovského OP hlasovalo téměř 99 procent zajištěných a necelé dvě třetiny nezajištěných věřitelů podle výše jejich pohledávek. Brněnský krajský soud zahájil s OP insolvenční řízení ve druhé polovině ledna. Soud o to požádala sama firma kvůli špatné finanční situaci.

Podle vedení firmy ji zapříčil soustavný propad tržeb, snižování marží a propad cash-flow. Nyní soud eviduje 272 věřitelů firmy. K soudu se dostavili věřitelé, jejichž celkové pohledávky činí 1,38 miliardy korun. Hospodaření OP loni skončilo podle předběžných odhadů ztrátou zhruba 363 miliónů korun. Tržby firmy loni klesly podle odhadů o 42 procent na 1,13 miliardy korun.

OP ještě na začátku roku 2008 zaměstnával více než 3000 lidí. Předloni firmě klesly tržby zhruba o 550 miliónů na 1,94 miliardy Kč při rekordní ztrátě 1,085 miliardy korun. Ještě v roce 2007 OP vykázal zisk 13,7 miliónu korun. Tržby tuzemských oděvních podniků negativně ovlivňují kurzové výkyvy a levná pracovní síla v Asii.

Reklama

Související témata:

Související články

OP Prostějov požádal o insolvenci

Oděvní podnik OP Prostějov, který se dostal do finančních problémů, požádal v pondělí o insolvenční řízení. Firma byla na insolvenci připravena již minulý...

Brněnský soud poslal OP Prostějov do úpadku

Prostějovský Oděvní podnik je v úpadku. Rozhodl o tom v pondělí Krajský soud v Brně. ČTK to zjistila v insolvenčním rejstříku na www.justice.cz. Největší...

Výběr článků

Načítám