Hlavní obsah

Barmani na bálech šidí, zjistila inspekce

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vyrazíte na bál a rádi se tam i napijete, měli byste být obezřetní. Řada barmanů si při kasírování ráda připočte nějakou tu korunu navíc a hlavu si příliš nelámou ani s dodržováním míry u rozlévaného alkoholu. Zjistila to Česká obchodní inspekce (ČOI) při kontrolách v Plzeňském a Karlovarském kraji .

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

“Byli jsme stoprocentně úspěšní. Pro organizátory těchto společenských akcí to není příliš dobrá vizitka,“ řekla Právu zástupkyně ředitele regionálního pracoviště ČOI v Plzni Marie Svachová.

Výsledky kontrol na hasičském, úřednickém či maturitním plese jsou alarmující. „V obou krajích jsme se zúčastnili pěti akcí.  Ani v jednom případě z toho barmané nevyšli s čistým štítem. Zjistili jsme celou řadu porušení zákona na ochranu spotřebitele,“ konstatovala  Svachová.

Jaké byly nejčastější prohřešky? Pivo pod mírou a šizení při placení. A největší předražení? Deset korun při nákupu za 163 Kč. Provinilcům podle Svachové hrozí ve správním řízení vysoké pokuty.

„Kontroly provádíme každý rok, ale ještě se nám nestalo, že bychom na prohřešky narazili na každé akci. Naopak v minulosti to bývalo tak půl na půl,“ pokračovala Svachová.

Nepoctivým barmanům podle Svachové nahrává velký frmol. „Lidé stojí v dlouhých frontách a když přijdou na řadu, tak už chtějí být zase rychle u stolu.  Na nějaké to přepočítávání vrácených drobných nemají ani náladu,“ vysvětlila Svachová.

Kontroloři se zaměřili na bály pořádané spíše v menších obcích. Právě tady předpokládali, že se lidé mezi sebou znají a šizení si tak barmani odpustí, aby při případném provalení neměli ve vsi ostudu. „Na plesy ve velkých městech si posvítíme v následujících dnech,“ uzavřela Svachová.

Reklama

Výběr článků

Načítám