Hlavní obsah

Antimonopolní úřad zkoumá trh s potravinami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zkoumá trh prodeje potravin. Má podezření na narušování hospodářské soutěže. Úřad se tak rozhodl po obdržení několika stížností.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Šetření bude probíhat delší dobu a jeho ukončení nelze v tuto chvíli předjímat. Úřad chce analyzovat celý trh, rozhodně nelze říci, kteří obchodníci budou kontrolováni. Jisté však je, že do šetření budou zahrnuty zejména velké obchodní řetězce.

Pod drobnohled se totiž dostanou zejména obchodníci, kteří potraviny a zemědělské produkty prodávají konečným spotřebitelům. "Situace na tomto trhu naznačuje, že může docházet k narušování nebo ohrožování hospodářské soutěže," uvedl ve zprávě antimonopolní úřad.

Šetření umožnil nový zákon o významné tržní síle.

Zákon o významné tržní síle:
Konkrétně vymezuje, že obchodníci nesmějí prodávat zboží levněji, než za jakou cenu ho koupili. Poslanci jej přijali na začátku září. Zákon například stanovoval, že za zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od jeho dodání.
Zákon nejprve na podzim vetoval prezident Václav Klaus, poslanci však jeho rozhodnutí přehlasovali. V platnost vstoupil na začátku února.

Reklama

Výběr článků

Načítám