Hlavní obsah

V Česku se staví výrazně méně bytů

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bytová výstavba v České republice výrazně přibrzdila. Například v loňském roce se začalo stavět o 14,3 procenta bytů méně. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Hodnota povolených staveb dosáhla 407,6 miliard korun.

Článek

Statistici také spočetli, že loni bylo dokončeno 38 526 bytů, což je sice o 0,4 procenta více než v roce předcházejícím. Nutné je však dodat, že povolení k těmto bytům byla většinou vydána v době před krizí, tedy před rokem 2009.

"Na vině je jednak boom před minulou změnou DPH, který vyhnal čísla bytové výstavby vzhůru, ale v současné době jde pokles nové výstavby především na vrub celkového útlumu ekonomiky. Zvlášť jasný je pokles nové výstavby v bytových domech, což jen dále potvrzuje omezení developerských projektů a částečně i jejich přesun z centra do regionů," komentoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Útlum výstavby lze očekávat i letos, podle úřadu totiž bylo v loňském roce vydáno o 7,8 procenta méně stavebních povolení, tedy 112 674.

Reklama

Výběr článků

Načítám