Hlavní obsah

Krize naučila Čechy vyjednávat o cenách bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se během hospodářské krize naučili vyjednávat o cenách nových bytů. Při jednání s developery tak můžou nakonec koupit nový byt o deset až 20 procent levněji, než za kolik ho stavitel původně nabízel. Uvedli to odborníci realitní poradenské společnosti King Sturge.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Slevy však podle analytika King Sturge Ondřeje Novotného závisí od konkrétní nemovitosti, typu projektu či lokality. "Samozřejmě, že jsou projekty, které nezlevňují," poznamenal.

Pro kupující je podle vedoucí oddělení rezidenčních nemovitostí King Sturge Ivy Novákové v současnosti klíčová právě cena. Už je tolik nelákají různé další bonusy developerů, například v podobě automobilu k pořízenému bytu. Lidé také šetří na vybavení bytů. "Kvalitní vybavení jsou schopní oželet s tím, že si byt vybaví až časem," řekla Nováková.

Ceny nových bytů v Česku se podle výzkumu King Sturge snížily v roce 2009 v průměru o 7,1 procenta, v Praze o 8,2 procenta. Starší byty podle konzultantské firmy zlevnily loni průměrně o 9,4 procenta, v hlavním městě o 5,9 procenta. "Očekáváme, že v roce 2010 se cenový pokles rezidenčních nemovitostí zastaví. Ke zvýšení cen by mohlo dojít ke konci roku 2010," uvedl analytik.

Tlak na snížení cen se bude podle odborníků objevovat na trhu i v dalším období. Otázkou prý ale je u jakých projektů. Developerské firmy totiž ve srovnání s minulými roky zahajují výstavbu jen v ojedinělých případech, projekty zatím většinou zůstávají jen na papíře. Lidé navíc v současnosti upřednostňují nákupy již stojících bytů, nákupy teprve plánovaných nemovitostí téměř ustaly. Na trhu naopak údajně roste podíl nástaveb nebo rekonstrukcí starších bytů.

Reklama

Související články

Ministerstvo opět podpoří hypotéky pro mladé

Ministerstvo i letos podpoří mladé lidi v koupi staršího domu nebo bytu. Úřad poskytne žadatelům příspěvek na hypoteční úvěr ve výši jednoho procentního bodu....

Výběr článků

Načítám