Hlavní obsah

Ekonomické fórum v Davosu: dohady o hospodářském růst a regulaci bank

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve švýcarském Davosu ve středu začalo každoroční jednání předních světových finančníků, ekonomů a šéfů velkých společností. Hned první den se přetřásají témata jako například hospodářské oživení a regulace bank.

Foto: Michael Buholzer, Reuters

Článek

Jedním z nejžhavější témat současného Světového ekonomického fóra je regulace finančních institucí. Zejména banky totiž stály za loňskou hospodářskou krizí, která potrápila celý svět. Proto již před několika dny americký prezident Barack Obama upozornil, že se bude zasazovat za omezení velikosti finančních institucí i jejich aktivit. [celá zpráva]

To se samozřejmě nelíbí bankéřům napříč kontinenty. „Potřebujeme dobrou regulaci, lepší regulaci, ale ne více regulace,“ citovala BBC lorda Levenea jednoho z šéfů londýnské banky Lloyd's.

Jemu přitakal šéf banky Barclays Bob Diamond. Podle něj je totiž pravděpodobné, že větší množství regulace by vyhnalo bankovní instituce z Londýna a New Yorku. Lord Levene předpokládá, že při přísnějších podmínkách pro finanční instituce v USA a Velké Británii hrozí jejich přesun třeba do Singapuru, Šanghaje či do Curychu.

Debata nad ekonomickým oživením

Odborníci se v Davosu také během prvního dne fóra zabývali světovým hospodářstvím. Podle některých expertů je globální ekonomika na cestě pomalého vzestupu.

Západní země například musí počítat s tím, že jejich národní míry nezaměstnanosti zatím stále porostou, naopak rozvojové země by měl čekat rychlejší start.

Například expert Nouriel Roubini, který jako jeden z mála ekonomů předpověděl současnou krizi, uvedl, že další podobná krize je nepravděpodobná.

Reklama

Výběr článků

Načítám