Hlavní obsah

Brněnský soud poslal OP Prostějov do úpadku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Prostějovský Oděvní podnik je v úpadku. Rozhodl o tom v pondělí Krajský soud v Brně. ČTK to zjistila v insolvenčním rejstříku na www.justice.cz. Největší tuzemský výrobce oděvů, který zaměstnává asi 1500 lidí, je od minulého týdne v insolvenci.

Článek

Soud o zahájení insolvenčního řízení požádala sama firma, která dluží věřitelům přes 1,6 miliardy korun. Chce nadále zachovat výrobu.

Insolvenčním správcem soud jmenoval brněnského advokáta Jaroslava Svobodu. Rozhodl také o první schůzi věřitelů, která uskuteční 2. března v budově brněnského krajského soudu. Věřitelé na ní mimo jiné zvolí věřitelský výbor.

OP podal u brněnského krajského soudu návrh na zahájení insolvenčního řízení proto, že věřitelské banky firmě neudělily souhlas s předinsolvenčním moratoriem, které by podnik až na čtyři měsíce ochránilo před věřiteli. Na schválení moratoria byl potřeba souhlas alespoň dvou bank. Dvě ze tří, podle dřívějších informací Hospodářských novin Raiffeisenbank a Citibank, ale odmítly. Firma bankám dluží asi 1,3 miliardy korun.

Podnik loni podle odhadů hospodařil se ztrátou 400 miliónů korun při tržbách 1,3 miliardy Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám