Hlavní obsah

Průmysl v listopadu zklamal, stavebnictví se daří

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český průmysl se po více než roce útrap zřejmě vymanil z nejhoršího. Průmyslová produkce v listopadu totiž klesla meziročně jen o jednu desetinu procenta. Je to však zklamání, protože analytici očekávali meziroční růst. Údaje ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj například stavebnictví zrychlilo svůj růst, když si v listopadu polepšilo o 7,8 procenta.

Článek

„Po slabých maloobchodních tržbách tu máme další zklamání – průmysl ještě o desetinku procenta zaostal za loňskou úrovní. Rychlý odhad naznačoval růst o 0,2 %. Zařadili jsme se tak mezi staré jádro evropských zemích, které také ještě v průmyslové výrobě nepřekonaly loňské úrovně,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle statistiků k meziročnímu poklesu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba strojů a zařízení (pokles odvětví o 19,8 %), výroba ostatních nekovových minerálních výrobků (pokles o 15,1 %) a výroba elektrických zařízení (pokles o 11,5 %).

Naopak v listopadu táhla průmysl ještě výroba motorových vozidel a přívěsů, která si polepšila o 21,5 procenta.

Odborníci jsou zklamaní zejména proto, že loni byl tuzemský průmysl v hlubokém propadu. V meziročním srovnání tak očekávali obrat, a tedy konečně růst průmyslové produkce.

„Celou věc lze vidět také z druhé strany, pokud bychom totiž v dalších měsících nedosahovali meziročního růstu, bylo by to s naším průmyslem hodně špatné. Znamenalo by to, že průmysl ani při nízké srovnávací základně není schopen růstu,“ dodal analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

V listopadu bylo tepleji

Co se týče stavebnictví, tak úřad upozornil, že za dobrým výsledkem je přívětivé listopadové počasí. To umožnilo totiž stavět stejně jako v letních měsících.

„Průměrná denní teplota byla v listopadu 2009 o 2,8 °C vyšší ve srovnání s dlouhodobým normálem a o 0,9 °C ve srovnání s listopadem 2008. K meziročnímu růstu stavební produkce nejvíce přispělo inženýrské stavitelství (růst o 16,3 %). Také produkce pozemního stavitelství po 13 měsících vzrostla (růst o 3,4 %),“ uvedl ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám