Hlavní obsah

České národní bance loni klesl zisk na 18,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) uzavřela loňské hospodaření ziskem 18,5 miliardy korun. V meziročním srovnání jde o více než třetinový pokles. Předloni banka vykázala zisk 29,1 miliardy korun. Vyplývá to ze zveřejněných údajů o bilanci ČNB.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Banka zřejmě použije zisk na úhradu ztrát z předchozích let. Celková ztráta z předchozích let přitom ke konci loňského roku klesla na 170,6 miliardy korun, zatímco o rok dříve ještě činila 199,6 miliardy korun.

Cílem ČNB je vedle měnové politiky a vydávání peněz rovněž regulace finančního trhu. Banka vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

Jako ústřední banka poskytuje ČNB bankovní služby pro stát a veřejný sektor. Vede účty organizacím napojeným na státní rozpočet jako jsou například finanční a celní úřady nebo Česká správa sociálního zabezpečení. Na základě pověření ministerstva financí provádí také operace spojené se státními cennými papíry.

Centrální bance USA zisk vzrostl

Americká centrální banka (Fed) loni zvýšila čistý zisk o téměř 47 procent na rekordních 52,1 miliardy dolarů. Fed tak obohatí státní pokladnu paradoxně díky finanční krizi dosud nejvyšším ročním odvodem svého zisku. Hlavním důvodem jsou příjmy z nouzových úvěrů pro bankovní sektor a zvýšené vlastnění cenných papírů.

Reklama

Výběr článků

Načítám