Hlavní obsah

Zahraniční obchod v listopadu skončil v přebytku 14,5 miliardy

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraničnímu obchodu České republiky se v listopadu opět dařilo. Jeho bilance skončila v přebytku 14,5 miliardy korun. Ve čtvrtek to uvedl Český statistický úřad. To je proti roku 2008 zlepšení o 15,6 miliardy korun.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle statistiků výsledek pozitivně ovlivnil zejména obchod se stroji a dopravními prostředky. Z údajů také vyplývá, že dovoz meziročně klesl o rovných osm procent.

Podle analytiků výsledky vypovídají o zlepšení stavu tuzemské ekonomiky. 

„Zahraniční obchod v listopadu překonal tržní očekávání. Hlavním důvodem je vývoz aut a klesající dovoz ropy. Vývoz, přestože se očekával pokles, se už vrátil na předloňskou úroveň. Dovoz stále klesá a i letos zůstane slabý. Celkově je to dobrá zpráva i pro HDP ve čtvrtém čtvrtletí 2009. Ekonomika sice zůstane  ještě v mínusu, ale díky zahraničnímu obchodu bude meziroční pokles už mírnější,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Zahraničnímu obchodu se velice dařilo již v říjnu. Tehdy činil přebytek 17,5 miliardy korun, což bylo meziročně zlepšení o 22,7 miliardy korun.

Bilance zahraničního obchodu by za loňský rok měla být rekordní. Horská očekává, že přebytek by mohl činit 150 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám