Hlavní obsah

Prudce rostou útoky na bankomaty

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté z pražské hospodářské kriminálky řeší v těchto týdnech enormní nárůst počtu případů zneužití bankomatů v metropoli pomocí takzvaných skimovacích zařízení, tedy čteček údajů z platebních karet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jen v listopadu jich zaznamenali zhruba třicet, přičemž za celý loňský rok to bylo jen kolem dvaceti útoků na bankomaty. Právu to ve středu řekl vedoucí odboru hospodářské kriminality Michal Ihnát.

Zločinci si prý pro své útoky nejčastěji vybírají bankomaty v metru nebo naopak ty, které jsou umístěné zvenku přímo u poboček jednotlivých bank.

Nejméně třetinu případů má podle podezření policistů na svědomí rumunský gang, jehož dva členy (28, 29) v pondělí díky všímavé ženě chytili nedaleko bankomatu České spořitelny ve vestibulu stanice metra Vysočanská.

Policie u nich našla při zatýkání jednu čtečku. „Oba podezřelí byli obviněni z padělání a pozměňování peněz a byl podán podnět na jejich vzetí do vazby. Hrozí jim pět až deset let vězení,“ sdělila mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Návody na internetu

Podle Ihnáta jsou u nás útoky na bankomaty doménou zejména Rumunů nebo občanů z balkánských zemí. Komplici zatčených mužů jsou nejspíš na svobodě a jejich dopadení bude velmi složité. Gangy se totiž pohybují po celé Evropě a na jednom místě se zdržují jen několik dnů.

„Členové gangu jsou v různých státech. V jednom probíhá skiming a pár minut nato, mnohdy na jiné straně zeměkoule, probíhají výběry peněz,“ popsal zločinné praktiky Ihnát.

Policisté prý v posledních týdnech zaznamenali případy, kdy pachatelé pomocí čteček získali údaje z karet klientů bank v Praze a jejich spolupachatelé pak vybírali nemalé částky ve Varšavě a Wroclavi, ale také třeba v daleké Austrálii či v Bangkoku.

Pachatelé se podle Ihnáta nezaměřují na konkrétní banky, jsou totiž schopni vyrobit čtečky karet prakticky na všechny druhy bankomatů.

„Když se podíváte na server youtube, tak tam normálně najdete stránky a inzeráty, kde si můžete na jakýkoli typ bankomatů objednat skimovací zařízení včetně instruktážního manuálu, jak ho na bankomat nainstalovat,“ dodal policista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám