Hlavní obsah

ČD s novým jízdním řádem nezdraží, ale spojů mírně ubude

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy od nového jízdního řádu, který začíná 13. prosince, nepodraží. Ceny obyčejného zákaznického a zpátečního jízdného se i přes zvýšení DPH z devíti na deset procent nezmění. Naopak proti stávajícímu jízdnímu řádu ubude spojů asi o dvě procenta.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

Dráhy uvedly, že změny v cenách jízdného budou patrné v síťových jízdenkách. Například jízdenky Klasik budou zrušeny. Místo nich bude možné zakoupit jízdenku In-gold. Dále v nabídce ČD Net se ruší varianta pro malé skupiny do pěti osob.

Změny čekají i na eLišku, která prodává jízdenky prostřednictví internetu a ve vybraných automatech. Nově bude omezena nabídka jízdenek na jeden kus na jednu In-kartu/Rail plus a jeden den. Pokud si cestující jízdenku nevyzvedne, peníze mu nyní nebudou vráceny a jízdenka propadne.

Co se týče jednotlivých spojů, bude jich od 13. prosince o dvě procenta méně. Omezení některých rychlíků bude zejména o sobotních večerech a nedělních ránech.

V dálkové dopravě pak bude sjednocena doprava v Praze. Všechny spoje z a do Prahy budou začínat a končit na Hlavním nádraží.

Vybrané změny v dálkové dopravě:
Praha – Olomouc – Ostrava / Valašsko / Zlínsko
Vlaky SC Pendolino rozšíří svůj provoz o další dva páry, které nahradí dosavadní pomalejší vlaky IC Manažer a Leoš Janáček. Novinkou je také pondělní ranní spojení vlakem SC Pendolino z Třince (odj. 4:35 hod.), Českého Těšína (odj. 4:45 hod.) a Karviné hl.n. (5:04 hod.) s příjezdem do Prahy hl.n. v 8:31 hod.
Praha – Brno přes Českou Třebovou i přes Havlíčkův Brod
U spojů SC / EC a IC dochází především ke změnám cílových stanic některých spojů. Hlavní novinkou je ale přesměrování všech těchto vlaků z / do Prahy hl.n. a všechny vlaky budou mít nově jednotný odjezd vždy v 39. minutu od 4.39 do 20.39 hod. Vlaky EC budou střídavě zastavovat ve stanici Kolín a Česká Třebová, které budou obsluhovat každé dvě hodiny.
V rychlíkové dopravě bude zrušen ranní rychlík R 864, který nahradí expres Brněnský drak. Tyto vlaky jezdí téměř ve shodný čas. Nově expres Brněnský drak zastaví v Blansku (odj. 4:50), Skalici nad Svitavou (odj. 5:00), Letovicích (odj. 5:08) a ve Svitavách (odj. 5:27) a do Prahy hl.n. přijede v 7:20 hod.
Brno – Ostrava
Rychlík 731 Brno hl.n. (odj. 5:02) – Bohumín (příj. 7:36) pojede jen v pracovní dny, R 831 Brno hl.n. (odj. 6:02) – Bohumín (přij. 8:30) nepojede v neděli, rychlík 833 Brno hl.n. (odj 8:02) – Bohumín (příj. 10:30) bude zrušen. V opačném směru se změny týkají např. vlaku R 730 Bohumín (odj. 4:30) – Brno (příj. 6:58), který jede místo vlaku Rožmberk a pojede jen v pracovní dny, R 830 Bohumín (odj. 5:35) – Brno hl.n. (příj. 7:57) nepojede v neděli a rychlík 834 Bohumín (odj. 11:37) – Brno hl.n. (příj. 13:57 hod.) bude zrušen.
Brno – Olomouc – Šumperk – Jeseník
Nejrozsáhlejší změny čekají cestující na trati z Brna do Olomouce, Šumperka a Jeseníka. Díky dokončené elektrizaci úseku Zábřeh na Moravě – Šumperk je značná část přímých spojů vedena v trase Brno – Olomouc – Šumperk.
Olomouc – Břeclav – Brno
Významné změny jsou u spojů EuroCity a InterCity, u kterých dochází k časovým posunům přibližně o 60 minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám