Hlavní obsah

Bohatství čínských miliardářů závratně roste

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco většina světa za poslední rok v krizi výrazně zchudla, čtyři stovky nejbohatších Číňanů v průměru téměř zdvojnásobily svůj majetek. Vyplývá to z aktuálního žebříčku, který sestavil časopis Forbes.

Foto: Mark Blinch, Reuters

První místo na žebříčku nejbohatších lidí obsadil Wang Čchuan-fu, šéf výrobce elektrických vozů a baterií BYD.

Článek

Na čtyři sta nejbohatších Číňanů mělo letos majetek ve výši 314 miliard dolarů, loni to přitom bylo „jen“ 173 miliard dolarů. V seznamu nyní figuruje na 79 dolarových miliardářů, přitom v loňském roce to bylo 24.

Přestože se konta boháčů z nejlidnatější země světa nadouvají, stále mají čínští miliardáři v celosvětovém srovnání co dohánět. Například nejbohatší muž světa Bill Gates má majetek v hodnotě 40 miliard dolarů, Wang Čchuan-fu „jen“ 5,8 miliardy dolarů. [celá zpráva]

Zajímavé také je, že v první desítce nejbohatších Číňanů figuruje jedna žena, a to Jang Chuejang. Obchodnice s realitami se umístila na pátém místě s jměním ve výši 3,9 miliardy dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám