Hlavní obsah

Obce mohou zabránit prudkému zvýšení daně z nemovitostí

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obce, v nichž hrozí prudké zvýšení daně z nemovitostí od 1. ledna 2010, mají možnost tomu zabránit. Vyplývá to z právního stanoviska ministerstva vnitra zaslaného Právu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ministerstvo v něm reaguje na skutečnost, že řada obcí poprvé pro letošní rok zvýšilo daň z nemovitostí pomocí tzv. místního koeficientu dvakrát až pětkrát a nyní v mnoha z nich panují pochybnosti o tom, zda tento koeficient mohou pro příští rok změnit nebo zrušit.

Jde o to, že vládní balíček od ledna 2010 zvyšuje pro všechny obce sazby daně z nemovitostí až na dvojnásobek a při nezměněném místním koeficientu by daň z nemovitostí vyskočila v některých případech i na několikatisícové částky.

Vládní balíček sice přímo uvádí, že obec může do konce listopadu přijmout svou vyhlášku o koeficientech, ale problém je v tom, že účinnost balíčku je až od ledna 2010.

Ministerstvo vnitra, které je oprávněné pozastavit vyhlášku obce, pokud je v rozporu se zákonem, ale obavy starostů vyvrací. „Ministerstvo nepovažuje obecně závazné vyhlášky obcí přijaté na základě zákona č. 362/2009 Sb (vládní balíček - pozn. red.) za nezákonné,“ uvádí se ve stanovisku redakci. Je v úplném znění zveřejněno ZDE.

„Vítám stanovisko Ministerstva vnitra. I když neodstraňuje moje pochybnosti o zákonnosti nyní vydaných obecně závazných vyhlášek, snad je tím zaručeno, že se ministerstvo neodváží ani v budoucnu je napadnout,“ sdělil Právu starosta Chrastavy Michael Canov (bez stranické příslušnosti, zvolen za ODS).

Vlastníky i tak čekají vyšší platby

Většina z obcí s místním koeficientem teprve zvažuje, jak bude postupovat, ale některé už mají jasno. „Je připraven návrh, aby v Hradci Králové pro příští rok klesl místní koeficient ze tří na dva,“ řekl Právu náměstek primátora Boris Herman (ODS). „Bez snížení koeficientu hrozilo, že daň z nemovitosti by v krajském městě byla šestkrát vyšší než v roce 2008,“ uvedl náměstek. Podle jeho slov lze očekávat, že bude schválen, protože je na tom i koaliční shoda.

I přesto v Hradci Králové příští rok daň z nemovitosti dále stoupne. „Daň z rodinného domu s plochou 120 m2 se zahradou je teď v průměru 1620 korun ročně, příští rok 2160 korun. Průměrná daň z chaty stoupne z 675 na 900 korun.

Naopak průměrná daň z garáže klesne z 360 na 240 korun a ze stavby pro podnikání o ploše 100 m2 ze 4500 na 3000 korun. Na stejné úrovni zůstane průměrná daň u zahrady s plochou tisíc metrů  a bude činit okolo 60 korun.“ sdělil náměstek.

Také v Ústí nad Labem, kde mají letos rovněž koeficient tři, chtějí zabránit skokovému zvýšení daně příští rok. „Připravujeme takové řešení, aby se daň z nemovitostí příští rok pro občany v průměru nezměnila,“ řekl náměstek primátora Libor Turek (ODS). Zastupitelstvo města se návrhem bude zabývat 26. listopadu.

Polovina krajských měst zvažuje, jak dál

Místní koeficienty zvyšující daň přijala pro letošní rok podle odhadu asi desetina obcí. Například zhruba polovina krajských měst. Koeficient tři (trojnásobné zvýšení daně) mají letos Hradec Králové a Ústí nad Labem, koeficient dvě (dvojnásobné zvýšení daně) pak Jihlava, Liberec, Karlovy Vary a Pardubice.

Nejvíce obcí přijalo pro letošek koeficient dvě. Naopak málo obcí sáhlo po nejvyšších koeficientech. Čtyřnásobně letos stoupla daň třeba ve Frymburku a v Černé v Pošumaví. Pětkrát zvýšili daň například v Lipně nad Vltavou, v Dukovanech a Rouchovanech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám