Hlavní obsah

Těžba ropy ve světě během deseti let vyvrcholí, cena opět poroste

Novinky, toh

Těžba ropy ve světě by měla dosáhnout vrcholu kolem roku 2020 a následně bude klesat. Zdražování černého zlata by tedy nemělo nikoho překvapit. Éra levné ropy je totiž u konce. Alespoň na to upozorňuje britská studie.

Článek

Autoři zprávy uvedli, že deset největších ropných polí světa již snižuje svoji produkci. Dokument mimo jiné zdůrazňuje, jak jsou málo jsou zejména přední ekonomiky připraveny na nedostatek této důležité komodity v následujících letech.

Na druhou stranu je třeba uvést, že mnoho odborníků a společností odmítá načrtávání černých scénářů ohledně nedostatku zásob ropy, protože se dál objevují nová ložiska a vyvíjejí moderní technologie, které vedou ke snižování spotřeby ropy. Autoři současné zprávy připouštějí, že je těžké říci, kdo má pravdu. Neexistuje totiž "spolehlivé měřidlo“ na spotřebu černého zlata.

V nejoptimističtějších odhadech odborníci očekávají, že těžba ropy by mohla dosáhnout vrcholu někdy po roce 2030. Ale tato úvaha je málo pravděpodobná. Zpráva totiž také uvádí, že sice existuje stále ještě dost míst, kde lze ropu těžit, problém je však v tom, že vytěžitelnost některých polí je malá a nákladná.

Navíc již pro více než dvě třetiny nynějších zdrojů bude třeba do roku 2030 najít nějakou náhradu či alternativu.

Reklama

Související články

Potvrzen obří nález ropy u Afriky

Konsorcium energetických společností v čele s americkou firmou Anadarko Petroleum potvrdilo obří nález ropy u afrických břehů. Během pěti let firmy chtějí...

Výběr článků

Načítám