Hlavní obsah

Arabské země údajně jednají o nahrazení dolaru v obchodu s ropou

Ropné země Arabského poloostrova vedou tajná jednání s Ruskem, Čínou, Japonskem a Francií o perspektivním nahrazení dolaru v obchodu s ropou košem měn. Napsal to na své webové stránce britský list The Independent s odvoláním na nejmenované zdroje z Perského zálivu a čínské bankovní kruhy v Hongkongu.

Článek

Podle blízkovýchodního korespondenta The Independent Roberta Fiska se jedná o návrhu přejít během devíti let od dolaru ke koši měn. V něm by figuroval japonský jen, euro, zlato a plánovaná jednotná měna čtyř arabských zemí - Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Kuvajtu a Kataru. Jednání o tomto tématu údajně vedli ministři financí a guvernéři centrálních bank zmíněných zemí.

Dolar oslabil

Kurz dolaru v reakci na zprávu klesl vůči jenu až o 0,5 procenta a na euro ztratil 0,3 procenta. Podle analytiků a expertů však není pravděpodobné, že by se podobný přesun odehrál v dohledné době. Ceny ropy na zprávu nijak zřetelněji nereagovaly.

"Nemyslím si, že z takovýchto diskusí vzejdou nějaké příliš konkrétní kroky, protože i v situaci, kdy je dolar slabý, to neznamená, že komodity jsou podhodnoceny. Naopak, když dolar slábne, ceny komodit mají tendenci růst v poměru k tomu více," řekl agentuře Reuters komoditní analytik Commonwealth Bank of Australia David Moore.

Otázka převedení ropného obchodu z dolaru na jiné měny se v posledních letech nadnášela častěji. Írán už před několika lety začal vypořádávat většinu svého ropného vývozu v eurech a dalších měnách, cenu ropy však stále stanovuje v dolarech.

Změna by nebyla jednoduchá

"Vypadá to, že to bude velmi dlouhodobá věc, kde bude nutné překonat několik překážek," řekl Jonathan Cavenagh z australské společnosti Westpac. Vedle silných politických vazeb mezi arabskými ropnými vývozci a USA jde například o slabou konvertibilitu arabských měn a nepružnost čínského jüanu. Podle analytiků může být překážkou plánu také dopad na Evropu, kde jsou vývozci velmi citliví na kurzové změny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám