Hlavní obsah

Světu hrozí nedostatek ropy, protože zanedbal investice na těžbu

Novinky, pst

Objevení nových bohatých nalezišť ropy u Sierra Leone, Brazílie a také v Mexickém zálivu podpořilo hlasy, že to není se zásobami ropy na Zemi tak zlé, jak se předpokládalo. Nicméně šéf ropného gigantu Total Christophe de Margerie v pondělí v BBC varoval, že světu hrozí během dvou tří let nedostatek kvůli tomu, že černé zlato nebude mít kdo vytěžit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Celosvětová krize způsobila podle šéfa francouzského ropné společnosti, že se neinvestovalo do otvírání nových ropných nalezišť. „Jestli se do toho nepustíme nyní, budeme mít problém a během dvou tří let bude pozdě,“ řekl de Margerie.

Varoval také, že ceny ropy brzy vzrostou znovu ke 100 dolarům za barel ze současných sedmdesáti. „Zásoby ropy existují, ale bez investic se nedostanou na trh,“ vysvětlil důvod svých obav de Margerie. Jeho tvrzení tak trochu protiřečí nedávnému ujištění zemí OPEC, že ropy bude v nejbližší době dost a v případě potřeby jsou tyto země schopné zajistit navýšení těžby.

Total volá po vládní podpoře

Ovšem podle de Margerieho, co se rozhodne nyní, ovlivní produkci v období 2010 až 2015. Poptávka podle něj v dohledné době převýší nabídku. Šéf Totalu proto naznačil, že by vlády vyspělých zemí měly investicemi podpořit otvírání nových ložisek.

Podobného názoru je i analytik Bob MacKnight ze společnosti PFC Energy který pro list The Financial Times uvedl, že objevy nových ložisek a jejich možné využití mohou pouze budoucí ropnou krizi oddálit, ovšem ne zcela odvrátit.

Hospodářský růst by vyhnal cenu ropy nahoru

Poptávku bude ovlivňovat další vývoj světového hospodářství, protože pokud se svět vrátí k vysokému ekonomickému růstu, nebude podle Financial Times produkce ropy stačit. Ekonomická krize a následná recese snížily poptávku po ropě a s tím i její cenu, která se loni v létě vyšplhala na 147 dolarů za barel (dvojnásobek současného stavu).

Vyšší ceny ropy zároveň podnítily technologický boom v oblastech spotřeby ropy - nejčitelněji asi v automobilovém průmyslu a produkci energie. I to může do budoucna ovlivnit poptávku po ropě. Podle Ann-Louise Hittleové ze společnosti Wood Mackenzie záleží na vládách, zda budou akcentovat podporu alternativním zdrojům energie, nebo stávající na ropě založené infrastruktuře.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny benzínu i nafty by měly nadále padat

Pohonné hmoty u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu nepatrně zlevnily. Podle odborníků by tento se tento trend měl udržet i v příštích dnech. Podle...

Výběr článků

Načítám