Hlavní obsah

V Mexickém zálivu objevili obří ložisko ropy

– Londýn

Britský koncern BP objevil v hlubokých vodách Mexického zálivu obří ložisko ropy. Podnik ve středu oznámil, že bude potřeba udělat další odhady množství ropy v nalezišti. Jeho zásoby ale budou větší než v ložisku Kaskida, které má přes tři miliardy barelů.

Článek

BP, největší producent ropy v USA, má v novém těžebním projektu podíl 62 procent. Brazilským státem vlastněný Petrobras drží 20 procent a americkému koncernu ConocoPhillips patří zbývajících 18 procent. Akcie BP vyskočily díky zprávě o 3,7 procenta na 538,5 pence, zatímco trh vzrostl o 1,5 procenta.

Lokalita v Mexickém zálivu je pro západní investory významná, protože bohatá ložiska jinde ve světě jsou jim čím dál méně přístupná. Ropné velmoci jako Saúdská Arábie, Venezuela a Rusko zadávají těžbu svých nejbohatších nalezišť svým státním ropným koncernům.

Mexický záliv je navíc výhodný díky relativně nízkému zdanění v porovnání s Ruskem či Nigérií a představuje nízké politické riziko. Díky tomu nabízí vyšší ziskové marže.

Naleziště blíže břehům se vyčerpávají, proto firmy musejí v zálivu do větší hloubky. Vyvíjejí také nové technologie na to, jak ropu objevit a extrahovat. Vyhlídky nových objevů rozsáhlých nalezišť v zálivu jsou dobrou zprávou i pro americké politiky, kteří chtějí zmírnit závislost USA na dovážené ropě, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám