Hlavní obsah

Bild: Spor o automobilku Opel ohrožuje vztahy Německa a USA

Právo, DPA, ČTK, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americko-německá jednání kolem prodeje německé automobilky Opel už začínají ohrožovat vztahy mezi oběma zeměmi, napsal v pondělí německý list Bild. Washington se údajně začíná cítit „pomalu, ale jistě vydírán“ a reaguje už alergicky na politický tlak, jímž se Berlín snaží prosadit, aby Opel koupil kanadskoruský výrobce autodílů Magna.

Článek

Prohlásil to nejmenovaný člen amerického vyjednávajícího týmu za koncern General Motors (GM), který dosud německou automobilku vlastnil a chtěl by na ní i v budoucnu mít podíl.

Fred Irwin, šéf americké obchodní komory v Německu, doufá, že k dohodě o prodeji dojde do zahájení mezinárodního autoveletrhu IAA 17. září. Podle něj „nemá cenu dále tlačit na USA, protože GM rozhoduje nezávisle“. Připomněl, že německý ministr financí Peer Steinbrück (SPD) volal několikrát svému americkému kolegovi Timothymu Geithnerovi a v neděli šéf německé diplomacie Frank Steinmeier Hillary Clintonové.

Rovněž kancléřka Angela Merkelová (CDU) údajně zvažuje, že kvůli Opelu zavolá Baracku Obamovi, neboť, jak prohlásila v televizi ZDF, „jde o každý den“.

Ultimátum od závodní rady

Šéf závodní rady Opelu Klaus Franz vyzval v pondělí General Motors, aby německému podniku vybrala budoucího majitele ještě tento týden. Řekl, že rada přijme výrazná opatření, pokud americký majitel o Opelu nerozhodne.

„Došla nám trpělivost,“ řekl Franz ve vysílání rozhlasové stanice Deutschlandfunk. „Dosud jsme byli v klidu, snaživě jsme poslouchali a říkali připomínky, ale to teď skončilo. Pokud do konce týdne nepřijdou od GM žádné změny, budeme aktivní a přijdeme s velkolepými opatřeními,“ dodal.

Němci vycházejí z toho, že Obamova vláda dala na záchranu GM 50 miliard dolarů a má tak v koncernu velké slovo. Za druhé Berlín a mocné odbory IG Metall chtějí, aby Opel byl prodán Magně a ne finanční skupině RHJ International.

Americká vláda dala najevo, že se managementu GM do rozhodování o prodeji Opelu vměšovat nehodlá. Činitel administrativy však dodal, že Washington je ochoten s německou vládou vést v této otázce konzultace. Jenže podle Bildu Američané Magnu nechtějí, protože tak by se prý Rusové dostali k nejnovějším technologiím. Poslední spekulace tvrdí, že GM zdržuje prodej na čas po německých volbách (27. září), protože při vítězství CDU/CSU a FDP by se mohl snáze prosadit prodej firmě RHJ.

Reklama

Výběr článků

Načítám