Hlavní obsah

Česko už turisty přestává zajímat

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Turistů v Česku valem ubývá. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) hoteliéři a restauratéři od dubna do konce června zažili nejhorší období za devět let. Cizinců v tuzemsku ubylo o 8,7 procenta, našinců cestujících po republice pak o 8,5 procenta.

Foto: Roman Hilli, ČTK

Článek

"Hlavně Praha utrpěla nejvíc. Je orientována na zahraniční turisty," řekl Novinkám Václav Stárek, generální tajemník Asociace hotelů a restaurací ČR. Podle něj je úbytek cizinců patrný již od loňského roku. Tehdy však turisty odrazovala silná koruna, která pobyt v ČR zdražovala. Letos je to prý krize, která nutí lidi šetřit.

Podle statistiků celkový počet přenocování dosáhl 8,8 miliónu, což je nejméně ze všech druhých čtvrtletí od roku 2000. Oproti loňsku je to pak pohoršení o 8,6 procenta.

"Podle našich průzkumů cca 62 % restaurací bude letos hospodařit ve ztrátě a některá ubytovací a stravovací zařízení zvažují propouštění zaměstnanců. Zatím vše probíhá tak, že za zaměstnance, kteří odejdou, se již nebere náhrada,“ dodal Starek.

Nad výdělkem splakaly kempy

Asi vůbec nejhůře se například v červnu dařilo kempům. Zde ubylo turistů o třetinu. Podle statistiků je to možná nepříznivým počasím.

"Z regionálního pohledu klesl počet přenocování ve všech krajích, nejvíce v Ústeckém (o 20,4 %) a v Jihomoravském (o 16,9 %),“ uvedl ČSÚ.

Počty cizinců v ČR během 2. čtvrtletí 2009:
Němci366 015
Italové102 695
Poláci101 223
Britové92 499
Rusové85 360
Američané80 368
Slováci79 212
Francouzi67 682
Rakušané50 146
Španělé46 446

Do Česka i nadále jezdí nejvíce Němců. I přes celkový pokles do tuzemska dorazilo oproti loňsku nepatrně více Rakušanů (nárůst o 3,1 procenta), naopak nejvíce ubylo Rusů, a to dokonce o čtvrtinu. Patrné to bylo zejména v lázeňských střediscích, kde zejména Karlovarsko je nejčastěji navštěvováno turisty z východu.

Právě Karlovarský kraj zaznamenal pokles počtu cizinců o 13,6 procenta. Naopak Čechů tam zamířilo o půl procenta více. 

Reklama

Výběr článků

Načítám