Hlavní obsah

Počet exekucí narostl o více než polovinu

Právo, Josef Koukal, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prudký nárůst počtu soudních exekucí zaznamenaly v letošním roce české exekutorské úřady. Projevuje se tak větší důraz věřitelů na vymáhání pohledávek. Exekutorský úřad v Přerově, jeden z největších v Česku, vykonal v prvním pololetí už víc než 16 000 exekucí. To je o 60 procent víc než za stejné období loňského roku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jestliže za celý rok 2008 vymáhali přerovští exekutoři pohledávky ve 22 200 případech, letos celkový počet případů odhadují na víc než 32 tisíc.

„Na rapidním růstu počtu exekucí se podílí už i ekonomická recese, ale podle našich zkušeností s trváním celého exekučního procesu jde zatím jen o okrajový vliv. Musíme si totiž uvědomit, že exekuce je až tím posledním krokem k získání peněz od dlužníka,“ říká přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána.

Věřitelé se podle něj nejprve snaží své dlužníky upomínat, což zpravidla trvá řadu měsíců. „Exekutoři často provádějí výkon rozhodnutí soudu až rok poté, co přestane dlužník splácet,“ komentuje situaci Tomáš Vrána.

Ve srovnání s loňskem bude nárůst v řádu stovek tisíc
prezidentka exekutorské komory

Přerovský exekutorský úřad vymáhá dluhy pro své klienty nejen na Moravě, ale zhruba ze třetiny i v Čechách. „Vzhledem k tomu, že své služby hodně inzeruje, jeho působnost je hodně široká,“ vysvětluje prezidentka exekutorské komory a soudní exekutorka v Praze 4 Jana Tvrdková.

„Informace o nárůstu počtu nařízených exekucí ale máme i z ostatních regionů, a to i od oprávněných institucí, tedy například od bank nebo od soudů. Netroufám si odhadnout, kolik exekučních titulů letos přibude, ale ve srovnání s loňskem bude nárůst v řádu stovek tisíc,“ tipuje prezidentka komory. Loni exekutoři provedli na 600 tisíc exekucí.

K nárůstu vedou podle Vrány kromě ekonomického poklesu i další důvody. „Tím prvním je, že občané přistupují k půjčkám stále velice nezodpovědně. Zhruba 25 procent ze všech dlužníků, u kterých vymáháme pohledávky, má na sebe exekuci nařízenou opakovaně. Druhým důvodem je větší snaha věřitelů řešit v nejisté době své pohledávky,“ doplňuje Vrána.

Podle statistik vedených přerovským úřadem jsou exekuce u firem oproti exekucím majetku fyzických osob v poměru 1:9. Konkrétně za první půlrok 2009 jde o 1550 exekucí firemního majetku a 15 250 exekucí majetku fyzických osob. V minulém roce byl tento poměr 0,8:9,2.

Exekutorský úřad Přerov vymohl pro věřitele za první pololetí o 70 procent větší finanční obnos než za stejné období roku 2008. Uspořádal také 131 veřejných dražeb zabaveného majetku s výtěžkem přibližně 47 miliónů Kč.

Češi se zadlužují stabilně zhruba o deset miliard měsíčně. Za poslední rok domácnosti zvýšily své dluhy o 133,4 miliardy korun.
ČNB

Domácnosti dluží přes 933 miliard

Zadlužení českých domácností se přitom nadále zvyšuje. Jejich dluhy u bank a dalších finančních institucí letos v červnu narostly o dalších 10,24 miliardy korun. Celkové zadlužení domácností tak podle informací České národní banky (ČNB) dosáhlo již 933,1 miliardy korun. Ministerstvo financí zároveň upozorňuje, že v letošním a zejména v příštím roce poroste dál nezaměstnanost.

„Češi se zadlužují stabilně zhruba o deset miliard měsíčně. Za poslední rok domácnosti zvýšily své dluhy o 133,4 miliardy korun,“ sdělila ČNB.

Bankéři přesto tvrdí, že zadlužení českých domácností zatím nepřesáhlo kritickou hranici. Češi totiž v průměru dluží zhruba polovinu toho, co celkem vydělají.

Podle analytiků svádí Čechy k utrácení na dluh nynější pokles cen a nízká inflace. Zlevnily nové byty, auta a zejména spotřební zboží. Levněji než před rokem se dá ale pořídit téměř vše. Přesto si část domácností už musí půjčovat i na to, aby vůbec vyšla.

Realitou tak je, že neschopnost lidí splácet své závazky, jejíž míra je nyní čtyři procenta, se může ještě letos prudce zvýšit a přesáhnout deset procent z celkového počtu poskytnutých úvěrů domácnostem. Souběžně s neschopností splácet navíc klesají i ceny nemovitostí, jimiž řada domácností ručí za své úvěry.

Češi ovšem nejen utrácejí, ale i spoří. Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi něž patří například termínované vklady, stouply v červnu podle údajů ČNB meziročně téměř o 122 miliard na 454,9 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám