Hlavní obsah

Antimonopolní úřad dovolil pekárnám platit pokutu ve splátkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pekárny Penam, Odkolek a Delta dostaly v roce 2003 od antimonopolní úřadu pokutu 52,8 miliónu korun za kartel. Kvůli těžké situaci žádaly o odklad zaplacení. Na to úřad nepřistoupil, ale povolil jim splátky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Například Penam bude pokutu 13,2 miliónu korun splácet do konce roku 2011. Letos dá měsíčně na její umoření 150 000 korun, příští rok se splátky zvýší na 300 000. Pak dál porostou až na milión korun ve druhé části roku 2011. Úřad tedy vyšel pekárnám částečně vstříc tím, že jim na nejbližší měsíce stanovil jen "minimální" splátky.

Všechny tři pekárenské společnosti vykazují tržby v miliardách korun.

Pokuta byla vyměřena před šesti lety. Největší pekárny se poté, co sedm let ceny pečiva spíše stagnovaly, dohodly, že pečivo nárazově zdraží o 20 procent. Původní pokutu 120 miliónů korun ale úřad později snížil na 52,8 miliónu korun. [celá zpráva]

Delta a Odkolek mají od roku 2006 společné majitele, patří do skupiny United Bakeries. Pekárny Penam patří společnosti Agrofert Holding, ovládají asi desetinu českého trhu s pečivem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám