Hlavní obsah

Účet za krizi: zatím více než 10 biliónů dolarů

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlády po celém světě vynaložily na současnou ekonomickou krizi více než deset biliónů dolarů. To je v přepočtu více než 180 biliónů korun. Vyplývá to z údajů Mezinárodního měnového fondu (MMF), o kterých v pátek informovala BBC.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn

Článek

MMF upozornil, že jen bohaté země vynaložily 9,2 biliónu dolarů. Zbytek, tedy 1,6 biliónu dolarů, daly rozvíjející se ekonomiky. Peníze šly nejčastěji do finančního sektoru, například do nákupu aktiv či do kapitálových injekcí.

Podle BBC si většina vlád dělá naději, že velká část z této obří sumy se vrátí s tím, jak se bude globální ekonomika zotavovat, zatím však obří deficit zůstává. Odhady MMF hovoří o tom, že rozpočtový schodek dvaceti největších ekonomik, takzvané G20, bude činit 10,2 procenta HDP v letošním roce. To je nejhorší výsledek od konce druhé světové války.

Nejhůře podle prognóz zřejmě dopadnou Spojené státy, kde by měl schodek rozpočtu činit 13,5 procenta. Právě v této zemi ekonomické otřesy světa začaly. Loni na konci léta se problémy tamního hypotečního trhu přelily do finančního sektoru na celém světě, a to zejména kvůli krachu několika obřích finančních domů.

Rostoucí deficity rozpočtů způsobil hospodářský pokles a vynakládání astronomických částek na jeho odvrácení.

Reklama

Výběr článků

Načítám