Hlavní obsah

OKD loni zvýšila zisk o 75 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severomoravský producent uhlí OKD loni zvýšil zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) o 75 procent na 16,7 miliardy korun. Výnosy meziročně stouply o 31 procent na 40,2 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou OKD zveřejnila na svých webových stránkách. Vlastníkem černouhelné firmy je nizozemská společnost NWR, která patří evropské společnosti RPG Industries, jejímž spoluvlastníkem je finančník Zdeněk Bakala.

Foto: Reuters

Článek

Loňské ekonomické výsledky jsou mimořádně dobré a ovlivnila je příznivá situace na trhu s koksem a uhlím, konstatoval ve výroční zprávě generální ředitel a předseda představenstva Klaus-Dieter Beck. Firma dobývá černé uhlí na Karvinsku a Frýdecko-Místecku v dolech Darkov, Lazy, ČSA, ČSM a Paskov. Během loňska horníci OKD vytěžili 12,197 miliónu tun. OKD loni zaměstnávala zhruba 18 400 lidí (z toho 15 090 vlastních zaměstnanců), což je meziročně o 3,8 procenta méně.

Majitel OKD, těžební společnost New World Resources (NWR), loni meziročně zvýšila čistý zisk o 76 procent na 352 miliónů eur (9,9 miliardy Kč). Hlavním tahounem zlepšení byly meziročně vyšší ceny uhlí. Tržby vzrostly o 49 procent na 2,04 miliardy eur (57 miliard korun).

Letos už ale těžaři čelí světové hospodářské krizi a předchozí úspěchy podle Becka nezopakují. V červnu NWR oznámila, že zruší 3000 pracovních míst. Polovina lidí odejde ze šachet, dalších 500 zaměstnanců přijde o práci po uzavření koksovny Jan Šverma v Ostravě-Mariánských Horách. Kromě toho zruší NWR ještě 1000 pracovních míst kvůli omezování nákladů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám