Hlavní obsah

Škoda Auto přerušila výrobu v ukrajinském závodě

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Montážní závod Škoda Auto v Solomovu na Ukrajině prožívá kritickou situaci. Vůbec nevyrábí, což ovlivňuje mateřský podnik v Česku. Upozornily na to mladoboleslavské odbory.

Foto: Henry Romeo , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na Ukrajině je složitá ekonomická a politická situace. Loni činil celkový trh vozů na Ukrajině 630 tisíc vozů a odhad na letošní rok je pouze 150 tisíc aut. Krizi v prodeji aut na Ukrajině potvrdil i mluvčí automobilky Jaroslav Černý.

"Montáž v závodě Solomonovo reaguje na poptávku a stav na trhu,“ uvedl Černý a odmítl, že by Ukrajina neplatila za dodané vozy. „Nejedná se o platební neschopnost, ale o pokles zájmu na trhu,“ dodal.

Vozy pro Ukrajinu se připravují v závodě Škoda Auto ve Vrchlabí. „Pokles na Ukrajině se daří kompenzovat dodávkami do Ruska,“ ujistil mluvčí Černý. Automobilka zaznamenala také pokles prodeje v Kazachstánu, kde má další pobočný závod.

Odbory se bojí potíží i v Čechách

Odbory se i proto strachují, že se na podzim znovu projeví krize i v českých závodech. „Přerušení montáží v závodu Solomonovo ovlivnilo i tuzemskou výrobu,“ řekl Právu předseda odborů ve Škoda Auto Jaroslav Povšík.

Naopak v Číně, kde je další pobočka, prodej aut roste. „Škoda tam prodala za první pololetí 2009 přes 46 tisíc vozů, což je oproti stejnému období loňského roku nárůst skoro o polovinu,“ doplnil Černý. Podle odborů ale výroba v Číně českým zaměstnancům moc nepřispívá. „Čína si dost vyrábí sama, takže to s udržením zaměstnanosti u nás moc nepomůže,“ řekl Povšík.

Výroba v tuzemsku je zatím tažena rostoucí poptávkou v západní Evropě a automobilka zatím vyrábí na plné obrátky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám