Hlavní obsah

Cena ropy klesá s poptávkou a jejími rostoucími zásobami v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy na světových trzích dál prudce klesají a jsou na dosah 60 dolarům za barel. Reagují převážně na novou statistiku, která ukázala, že ve Spojených státech opět vzrostly zásoby pohonných hmot. Vliv mají i zprávy o pomalejším zotavování globální ekonomiky.

Článek

Krátce před 18.00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 60,75 USD a proti předchozímu závěru byla cena nižší asi o 3,5 procenta. Cena je teď nejníže od 26. května, kdy klesla na 59,53 USD. Barel severomořské ropy Brent zlevnil v podobném rozsahu a jeho cena klesla na 61,20 USD.

Prudce se v USA zvýšily zásoby ropných produktů v kategorii destiláty, kam patří například topný olej a nafta. Zásoby minulý týden vzrostly o 3,7 miliónu barelů a jsou nejvyšší za téměř 25 let. Analytici přitom v anketě agentury Reuters čekali, že zásoby vzrostou o dva milióny barelů.

"Je jasné, že u produktů je to důvod k poklesu cen," poznamenal k růstu zásob ropných produktů šéf výzkumu ve společnosti Tradition Energy Addison Armstrong.

Poptávka po ropě vzorste až v roce 2013

Poptávka po ropě se na loňskou úroveň zřejmě nevrátí dříve než v roce 2013. Ve zprávě 2009 World Oil Outloook to dnes uvedla Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Hlavním důvodem je hospodářská recese, která podle organizace zřejmě trvale ovlivní strukturu poptávky.

Loni činila průměrná poptávka po ropě z produkce kartelu OPEC 31 miliónů barelů denně. Letos je hluboko pod 30 milióny. Kvůli tomu prý není podle zástupců zemí OPEC třeba v současné době usilovat o rychlé zprovoznění dalších vrtů.

"Pokračuje recese a finanční krize, což má na poptávku značný vliv," řekl na tiskové konferenci v sídle OPEC ve Vídni generální tajemník Abdalláh Badrí. "Doufám, že dna dosáhneme v roce 2009 a potom se poptávka bude opět zvyšovat," dodal.

Do roku 2030 by podle nového výhledu měla činit denní spotřeba ropy ve světě asi 105,6 miliónu barelů. Jde o celkovou spotřebu, nikoli jen o ropu z produkce kartelu OPEC. Ten se na zásobování celosvětového trhu podílí z více než jedné třetiny. Až dosud OPEC předpokládal, že do roku 2030 by se mohla spotřeba vyšplhat až na 113,3 miliónu barelů denně.

Ve střednědobém výhledu spotřeba podle kartelu klesne na 84,2 miliónu z 85,6 miliónu barelů, kde byla loni. Do roku 2013 by se mohla zvýšit asi na 87,9 miliónu barelů. Údaj za rok 2013 je o 5,7 miliónu barelů nižší, než kartel předpokládal v předchozí zprávě z loňského léta.

Zprávy OPEC často zacloumají s trhem

Když OPEC zveřejnil svou předchozí zprávu World Oil Outlook, což bylo v létě minulého roku, cena ropy se přechodně vyšplhala nad 147 dolarů. Kvůli recesi ale ještě do konce roku klesla ke 32 dolarům, od té doby se nicméně zotavuje a nyní se pohybuje kolem 62 dolarů. Ještě na konci června se však pohybovala nad 70 dolary za barel.

Na růst cen ropy měl v prvním pololetí podle analytiků značný vliv právě OPEC. Od loňského podzimu totiž několikrát snížil těžbu, aby reagoval na pokles poptávky v důsledku hospodářské recese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám