Hlavní obsah

Zkrachovalá General Motors má v Číně rekordní tržby

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

V Americe automobilka General Motors zkrachovala a zdaleka není v potížích samotná. Její pozice na čínském trhu je ovšem úplně opačná. Tamní výrobce oznámil rekordní nárůst prodeje za první pololetí.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Výrobní linka General Motors v Šanghaji

Článek

Podle středečního oznámení General Motors Corporation, který v Číně působí společně se státní firmou Shanghai Automotive Industry Corporation, vzrostl za první pololetí letošního roku firmě prodej o 38 procent. Nejlépe jdou na odbyt malé vozy a dodávky.

V každém měsíci prodej přesáhl 100 000 aut a celkové množství prodaných vozů je 814 442, což je za uvedené mezidobí rekord. Za celý loňský rok GM v Číně prodala 1 094 561 automobilů, citoval podnikovou zprávu server China Daily.

Čínský trh s automobily pokračoval v překonávání očekávání růstu
výkonný ředitel Kevin Wale

Prodeji v době pokračujícího růstu čínské ekonomiky pomohly také vládní kroky v podobě šrotovného a daňového zvýhodnění při koupi menších vozů, které tolik nezatěžují životní prostředí. Koupí-li si Číňané auto s objemem motoru do 1,6 litru, platí jen poloviční daň.

Čínští výrobci pro letošní rok doufají v prodej rekordních 11 miliónů aut. Loni v zemi oproti předchozímu roku vzrostl prodej vozů o 6,7 procenta - poprvé od roku 1999 o méně než deset procent. Odborníci odhadují, že v Číně by za patnáct let mohlo jezdit až 250 miliónů aut.

Reklama

Výběr článků

Načítám