Hlavní obsah

Český průmysl je stále v křeči, v květnu opět propadl o pětinu

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Průmysl v Česku se nadále trápí. Podle úterních prvotních údajů Českého statistického úřadu se i květnová průmyslová výroba výrazně propadla. V meziročním srovnání si pohoršila o 21,7 procenta.

Článek

„Nejspíše se nadále nedaří výrobcům kovů a kovových výrobků, kteří prochází téměř padesátiprocentním propadem. Třetinový útlum zažívají pravděpodobně i výrobci strojů a o něco lépe jsou na tom automobilky,“ komentoval analytik ČSOB Petr Dufek. 

Podle statistiků jen květnové tržby oproti loňsku klesly o 23,2 procenta, navíc hodnota nových zakázek se snížila o 27,6 procenta.

„V podnicích s 50 a více zaměstnanci se počet zaměstnanců meziročně snížil o 12,5 %, průměrná mzda v těchto podnicích pak vzrostla o 1,6 %,“ uvedl ČSÚ. Podrobné údaje zveřejní úřad 13. července.

Český průmysl se trápí stejně jako v jiných zemích již několik měsíců. Například dubnová průmyslová výroba vykázala meziroční pokles o 22,1 procenta. Podle Dufka špatné výsledky průmysl s sebou stáhnou i HDP Česka v druhém kvartálu. V období dubna až června lze očekávat zhoršení kondice celé ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám