Hlavní obsah

USA mají tvrdý plán na regulaci finančního sektoru

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

USA zveřejnily podrobnosti velké reformy regulace bank, která má zabránit opakování současné finanční krize. Americký prezident Barack Obama plán, který ve středu večer představil, označil za největší otřes v americkém systému regulace bank od třicátých let, kdy byla zavedena regulace po velké hospodářské krizi.

Foto: Larry Downing , Reuters

Barack Obama se loučí poté, co představil plán regulace bank.

Článek

Americká centrální banka Fed bude mít právo monitorovat největší finanční instituce. Podle Obamy právě nedostatečný dozor na financemi vedl k systematickému zneužívání. Fed také dostane možnost přebírat krachující banky

Nový systém požaduje, aby si banky více peněz odkládaly stranou na pokrytí případných budoucích ztrát, To by mělo snížit rizika.

Nedostatek regulace se naplno projevil při nedávné krizi rizikových hypoték a následných otřesech ve finančním sektoru, který skončil pádem několika velkých investičních bank.

Pro klienty bude zřízen speciální úřad, který bude chránit jejich zájmy a regulovat úvěry a hypotéky včetně úvěrů z kreditních karet.

Klíčové body reformy
Tvrdší požadavky na zacházení s kapitálem u velkých bank
Regulace finanční trhů
Lepší ochrana klientů a investorů
Zákon umožňující převzetí krachujících bank
Globální regulační standardy a užší mezinárodní spolupráce

„Pracujeme na tom, abychom položili nové základy pro trvalý ekonomický růst. To nebude snadné,“ uvedl Obama. „Víme, že tato recese není výsledkem jednoho selhání, ale mnoha. A mnoha nejtěžším výzvám čelíme v důsledku kaskády chyb, které se objevily v průběhu několika dekád.“

Obama okomentoval i hypotéční krizi. „Byly to snadno vydělané peníz, ale tato schémata stála na písku. Poskytovatelé hypoték budou muset udržovat vyšší standardy, exotické hypotéky, které tají další náklady, už nebudou běžné. Smlouvy pro hypotéky na domy a byty budou stručné a jasně formulované,“ zdůraznil Obama.

Dodal, že regulace se bude týkat také hedgeových fondů a zabezpečených pohledávek.

Kritika plánu

Plán se však okamžitě dočkal tvrdé kritiky. Peter Morici z Smithovy školy obchodu na Marylandské univerzitě popsal změny jako „velký byrokratický podvod, která bude neefektivní a příliš nákladný.“

V Kongresu mezi zákonodárci se o něj svede těžký boj. Odpor k němu je silný. I podle lidí, kteří plán podporují jako politicky chytrý, pragmatický a oprávněný, což je případ Ethana Siegela z Washington Exchange, se nedá počítat s tím, že by zákon prošel ještě letos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám