Hlavní obsah

Průmysl EU v dubnu znovu zlomil rekord v propadu výroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Propad průmyslové výroby v Evropské unii i v eurozóně kvůli hospodářské recesi se nezmírnil ani v dubnu. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku propadla průmyslová produkce v eurozóně o 21,6 procenta a v celé evropské sedmadvacítce o 19,4 procenta.

Článek

Jde přitom o další rekord, předchozí "maximum" držel letošní březen, kdy průmyslová výroba v eurozóně meziročně klesla o 20,2 procenta a v EU o 18,8 procenta.

Přestože někteří ekonomové v poslední době hovoří o náznacích oživení hospodářství, meziměsíční statistiky tomu příliš nenapovídají. V eurozóně, která je hlavním tahounem celé unijní ekonomiky, se v dubnu průmysl propadl o 1,9 procenta ve srovnání s předchozím měsícem.

To je rychlejší propad než v březnu, kdy se výroba meziměsíčně propadla o 1,4 procenta. V celé EU nicméně propad průmyslu v dubnu meziměsíčně zpomalil na 0,9 procenta z 1,3 procenta v březnu.

Problémy má i průmysl v Česku. Podle údajů Českého statistického úřadu, které byly zveřejněny ve čtvrtek, průmyslová výroba v dubnu meziročně klesla o 22,1 procenta. Pokles se tak prohloubil z březnových revidovaných 12,2 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám