Hlavní obsah

Česká pošta už nechce rušit pobočky v malých obcích

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obyvatelé menších obcí si mohou konečně vydechnout. Česká pošta (ČP) definitivně upustila od záměru zrušit 178 kamenných poštovních poboček v menších obcích, jímž vyděsila starosty i politiky. Svá výdejní místa chce ČP zřizovat i v obchodech, u čerpacích stanic a v hospodách.

Článek

„Zrušení malých ztrátových pošt je už mrtvý projekt. Politicky to nebylo průchodné. Je to škoda, protože západoevropské země se v poštovních službách chovají racionálněji. Například mnohem větší Německo chce mít v roce 2015 už jen 500 pošt,“ řekl Právu tiskový mluvčí ČP Ivo Mravinac.

Když loni v září tehdejší šéf České pošty Karel Kratina oznámil, že bude zrušeno 178 pošt, vyvolalo to ostrou vlnu kritiky. Kratina rezignoval a na postu generálního ředitele ho vystřídal Petr Sedláček.

Ministerstvo vnitra, které je zřizovatelem ČP, Kratinovi vyčítalo, že rušení poboček nebylo důkladně projednáno se starosty dotčených obcí. To se pak Sedláček snažil napravit. Ve zmíněných 178 obcích nechal otestovat motorizované doručování, jež mělo služby kamenných pošt nahradit. Občany to ovšem nepřesvědčilo.

„Konec kamenné pošty by snížil bonitu naší obce. Chceme sem nalákat turisty na vzdušné lázně a přitom by se jim snížila nabídka poštovních služeb. Motorizované doručovatelky, které u nás ČP zkoušela, nikdo nevyužíval, protože většinou přijížděly, když lidé byli v práci,“ reagoval na testování například starosta Babylonu na Domažlicku Miroslav Pazdera.

Odstartuje projekt Pošta partner

Větší šanci na úspěch než rušení kamenných pošt má už zmíněný záměr vedení ČP zřizovat v menších obcích poštovní přepážky na nejrůznějších prodejních místech, kde by se o to starali soukromí vlastníci.

„Projekt jsme nazvali Pošta partner a rozjet ho chceme již koncem letošního roku,“ informoval Mravinac.

V podstatě jde o využití tzv. franšízingu, kdy by Česká pošta zájemce o takové podnikání vyškolila, pomohla mu s poštovními službami začít, a hradila pak jeho náklady na výdejní poštovní místo plus přiměřený zisk. Proti tomu není ani Svaz měst a obcí. Podle jeho místopředsedy Josefa Bezdíčka by se tak mohly udržet i prodejny, které příliš neprosperují a hrozí jim zánik.

Hustá síť zvýší cenu v možné privatizaci

Česká pošta, kterou ještě letos čeká přeměna ze státního podniku na akciovou společnost, tedy bude i nadále provozovat téměř 3400 poboček. „Faktem je, že tak hustá síť, jež nemá ve světě obdobu, znamená pro transformující se ČP obrovskou výhodu,“ konstatoval Mravinac.

Vyloučena totiž není privatizace České pošty a hustá pobočková síť by značně zvýšila případný výnos státu z jejího prodeje. Úřednická vláda Jana Fischera sice nic takového na programu nemá, avšak o případné privatizaci ČP by mohla rozhodnout vláda vzešlá z podzimních předčasných voleb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám