Hlavní obsah

Bílé šrotovné: lidé už koupili 8500 praček a ledniček

Právo, Jakub Svoboda, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílé šrotovné ve výši tisíc korun, které od poloviny dubna nabízí energetická společnost ČEZ, zatím využili zákazníci k nákupu přes 8500 nových energeticky úsporných elektrospotřebičů, zejména praček a ledniček. Právu to sdělil mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vzhledem k tomu, že ČEZ na bílé šrotovné vyčlenil 10 miliónů korun, mohou si jeho zákazníci do 15. června, do kdy má akce oficiálně běžet, rozdělit při nákupech ledniček nebo praček ještě minimálně milión korun.

"Zákazníci již v rámci kampaně 'bílé šrotovné' zakoupili více než 7,5 tisíce spotřebičů. Zároveň k ekologické likvidaci odevzdali stejné množství starých méně úsporných spotřebičů,“ uvedl Kříž s tím, že celkově se akce vyvíjí podle plánů firmy.

Největší zájem je o chladničky

Zájemci mohou slevu uplatnit v prodejnách sítí Datart a Euronics. "Největší poptávka je v nynějším období po chladničkách s mrazákem v cenách kolem deseti tisíc, za nimi jsou pračky do 13000 korun ceny,“ řekl Právu výkonný ředitel společnosti Euronics David Beneš. Podle něj se akce neminula účinkem, protože lidé si nejčastěji kupují spotřebiče v nejúspornějších energetických třídách A++.

"Zájem zákazníků po počátečním prudkém nárůstu dočasně trochu opadl, ale s tím, jak se blíží konec kampaně, opět stoupá,“ řekl Právu generální ředitel společnosti Datart Pavel Sláma. Podle Beneše se balík dotací na nákup energeticky úsporných elektrospotřebičů pravděpodobně vyčerpá dřív než 15. června, kdy má kampaň skončit.

Celá akce má z pohledu Datartu podle Slámy spíše ekologický než ekonomický motiv. Někteří lidé si podle něj mohou uvědomit, že investice do nových spotřebičů jim ročně může ušetřit i několik tisíc korun ve výdajích za energie.

Nárok na slevu mohou zájemci uplatnit v celkem 29 prodejnách Datartu a 190 obchodech sítě Euronics. Příspěvek slouží na nákup spotřebičů v energetické kategorii A+ a vyšší. Staré spotřebiče končí ve sběrných dvorech, kde jsou odborně rozebrány a zlikvidovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám