Hlavní obsah

Brusel navrhl revoluční změnu v regulaci finančních trhů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise ve středu navrhla jednu z největších změn v regulaci finančních trhů v Evropské unii. Plán, který má zabránit opakování finanční krize, počítá především s přísnější regulací bank. Ty by se měly do budoucna vyvarovat obrovských investic do vysoce rizikových produktů, aby je národní vlády nemusely znovu zachraňovat masivními finančními injekcemi jako v posledním roce.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Základem návrhu EK je vznik dvou celoevropských orgánů, které by měly vylepšit regulaci a monitoring finančních trhů v unii. Nejdůležitější je ESRC (European Systemic Risk Council) a mají ho tvořit centrální bankéři z jednotlivých členských států a národní regulátoři. Jejich úloha bude především monitorovací a mají unii varovat před případnými riziky na finančním trhu.

Druhým orgánem má být takzvaná ESFS (European System of Financial Supervisors). Úkolem této instituce bude zlepšit dohled nad finančními skupinami, které podnikají na území několika členských států EU, ale každá z jejich částí spadá pod jiný národní dohled a regulaci.

Návrh komise, který nyní ještě čeká dlouhá cesta ke schválení členskými státy a Evropským parlamentem, vychází z takzvané Larosierovy zprávy, kterou nedávno představili finanční experti vybraní právě EK. Celou skupinu vedl právě bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Jacques de Larosier.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám