Hlavní obsah

Nasaďte na koleje CityElefanty, chtějí po ČD cestující

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy se po letech odhodlaly k malému experimentu, na trať z Prahy do Českého Těšína nasadily místo klasických rozkodrcaných zelených vlaků klimatizované příměstské CityElefanty. Chtěli zjistit, jestli cestující ocení jízdu kultivovanými vlaky. Překvapení se však nekonalo, lidé byli se CityElefanty samozřejmě spokojenější.

Článek

Průzkum mezi cestujícími se konal 7. a 10. května, kdy ČD vypravily klimatizované vlaky na dálkový spoj z Prahy do Těšína. Podnik zajímaly reakce na jízdu vlakem, který je vypravován běžně jen jako příměstský spoj.

Celkem 71 procent cestujících v dotaznících uvedlo, že místo klasických vlaků by si přálo jezdit právě CityElefanty, přičemž 45 procent lidí by těmto vlakům dalo jedničku, 41 procent lidí dvojku.

"Výzkum jsme prováděli při cestě z Prahy záměrně až v okolí České Třebové, kdy cestující jeli ve vlaku už přes hodinu. Při zpáteční cestě proběhl průzkum až za Pardubicemi, tedy v okamžiku, kdy lidé z Ostravska cestovali už přes dvě hodiny. Bylo důležité, aby dotazník neodrážel jen první dojmy, ale skutečný pocit z cesty po delší době,“ vysvětlil Aleš Ondrůj z ČD.

Lepší vlaky budou jezdit pravidelně

Teprve tento průzkum přesvědčil České dráhy, aby nasadily kultivované vlaky i na dálkové spoje. Minimálně do 14. června, tedy do druhé změny jízdního řádu, bude CityElefant jezdit v pátek vždy ve 13:38 z Prahy a zpátky z Českého Těšína v neděli v 16:14.

Reklama

Výběr článků

Načítám