Hlavní obsah

Nákupy Slováků v zahraničí ohrožují domácí obchodníky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po zavedení eura a oslabení kursu měn okolních států začali Slováci stále častěji nakupovat za hranicemi. A to nejen oblečení, ale také potraviny, elektroniku, stavební materiál nebo automobily.

Článek

Slováci žijící na severu nakupují v Polsku, ti ze západu na Moravě, z jihu v Maďarsku a ti z východu na Ukrajině. Slovenští obchodníci v příhraničních oblastech mají problémy přežít. "Do Polska je to kousek. Zákazníci chtějí v čase krize především ušetřit," říká majitelka potravin ve městě Terchová na Oravě.

"Nakupuji v Maďarsku především potraviny, ale také oblečení pro děti. Ušetřím tisíce," uvedla Eva Surovcová z Bratislavy. "Při současném kursu forintu k euru jsem ušetřil při nákupu nového auta v Maďarsku až 60 tisíc korun," pochvaloval si Tibor Ivanič z Rimavské Soboty.

Domácí obchodní řetězce začaly od začátku roku pociťovat pokles tržeb a snaží se přilákat zákazníky hromadným zlevňováním a reklamními slogany typu "U nás nakoupíte levněji než v Maďarsku". Obchodní řetězce tak mnohdy nesoupeří mezi sebou, ale s vlastními zahraničními pobočkami.

Podle posledních údajů jejich akce začaly zabírat. V březnu už propad tržeb nebyl tak hluboký jako v únoru. "Věřím, že lidé pochopili, že na Slovensku se dá nakoupit za ty samé peníze nebo ještě levněji než u sousedů v Györu, Krakově nebo v Hodoníně," konstatoval prezident Svazu obchodu Pavol Konštiak. Obchodníci požadují snížení daně z přidané hodnoty na potraviny. "Snížení DPH by se na sto procent projevilo ve snížení cen," argumentuje Konštiak. Resort financí to odmítá.

Příjmy v maloobchodě se podle údajů Statistického úřadu v březnu snížily o 7,5 procenta proti březnu 2008. To je pokles o 1,4 miliardy eur. V únoru byl pokles desetiprocentní. Důvodem je především hospodářská krize, ale také nákupy v zahraničí. Odborníci upozorňují, že Slováci hromadnými nákupy v zahraničí podporují ekonomiky sousedních států. Statistiky nákupů platební kartou v zahraničí dokazují, že Slováci nadále s oblibou nakupují u sousedů.

Reklama

Výběr článků

Načítám