Hlavní obsah

Prodej aut v Evropě od začátku roku klesl takřka o 16 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prodej nových automobilů v Evropě v prvních čtyřech měsících letošního roku klesl o 15,9 procenta. V dubnu pak registrace nových vozů proti loňsku klesla o 12,3 procenta. Propadá se už 12 měsíců v řadě. Informovalo o tom ve čtvrtek sdružení výrobců automobilů ACEA.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Článek

V lednu propad činil 27 procent, v únoru 18,3 procenta a v březnu devět procent.

Celkem bylo v minulém měsíci v 28 evropských zemích, které statistiky ACEA zahrnují, registrováno 1,251 miliónu nových automobilů. Data pokrývají všechny země Evropské unie, kromě Kypru a Malty navíc ještě Island, Norsko a Švýcarsko.

ACEA reprezentuje 15 významných evropských automobilek. Členy v Bruselu sídlícího lobbistického sdružení jsou mimo jiné automobilky BMW, Fiat, PSA Peugeot Citroën, Volvo či Volkswagen, pod který spadá i česká Škoda Auto.

Evropský automobilový průmysl je největší na světě. Vyrábí ročně přes 18 miliónů aut, ale podle některých údajů jich prodává za rok jen 12 miliónů. Odvětví zaměstnává přímo milióny lidí, přičemž řada dalších miliónů působí v dodavatelských firmách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám