Hlavní obsah

Krize končí, nastává obrat k lepšímu, věří ekonomové v USA

Novinky, ČTK, Lubomír Holuša

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální ekonomika je patrně z nejhoršího venku. Alespoň to tvrdí děkan ze Stern School of Business Thomas F. Cooley, který je autorem studie o příčinách současné hospodářské krize. Víru, že nastává obrat především v USA, sdílí i většina z 55 ekonomů, mezi nimiž udělala aktuální průzkum agentura Reuters.

Článek

Cooley spolu s 33 kolegy ze Sternovy fakulty, jež náleží Newyorské univerzitě, během šesti týdnů sestavil 18stránkový seznam opatření (takzvané Bílé listy), která se zaměřují na fenomén současné ekonomické krize z několika pohledů, a zaslal jej stovce nejvyšších činitelů amerického hospodářství.

Pokyny, kterými by se měli vlivní politici řídit, se tak dostanou ke členům Obamovy administrativy, Kongresu či vedení centrálních bank. Stanici CNN Cooley oznámil, že nedávný rychlý vzrůst cen akcií může značit začátek širšího ozdravného procesu.

Přesto podle něj stále existují určitá rizika, která by do jisté míry mohla obrozenou ekonomiku v novém rozjezdu zpomalit.  

Objevují se výrazné signály, že se ozdravuje jak americká ekonomika, tak i hospodářství v některých částech Evropy a jinde. Jsou to známky toho, že nejhorší je za námi.
Thomas F. Cooley, děkan Stern School of Business

"Objevují se výrazné signály, že se ozdravuje jak americká ekonomika, tak i hospodářství v některých částech Evropy a jinde. Jsou to známky toho, že nejhorší je za námi,“ prohlásil Cooley. "Přesto se v systému stále skrývá mnoho rizik, což pro nás znamená, že musíme být opatrní v tom, jakým způsobem je vyhodnotíme. Stále jsme totiž nepřistoupili k řešení některých problémů,“ dodal Cooley.

Obnova bude pomalá

"Například obnova pracovního trhu bude pomalá, zčásti kvůli finanční politice a také kvůli stimulačním balíkům,“ vysvětlil Cooley, který sestavil tým finančníků a ekonomů, jenž by se měl v listopadu všemi silami pustit do řešení situace, kterou Cooley popsal jako "jasně nejhorší finanční krizi od dob Velké hospodářské krize“.

Také většina ekonomů oslovených agenturou Reuters předpokládá, že se situace na americkém trhu práce ještě zhorší, než nastane obrat. Odhady vývoje za druhé a třetí čtvrtletí roku se mírně zlepšily a na příští rok analytici předpovídají růst o 2,5 procenta jako dosud. Letos se ještě očekává za celý rok pokles HDP o 1,6 procenta. Deflace přitom zůstává větším rizikem než obnovený růst inflace.

Ve druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt Spojených států meziročně sníží o 1,8 procenta, ukázala anketa. Ve třetím kvartále by se pak mohl zvýšit o mírných 0,5 procenta a v posledním čtvrtletí by mohl vzrůst již o 1,6 procenta, míní v průměru ekonomové. Teprve v polovině příštího roku se začne roční míra růstu americké ekonomiky zvyšovat výrazněji.

"Oživení přijde pomalu a pravděpodobně bude zprvu jen vlažné," uvedl jeden z šéfů globálních analýz Morgan Stanley. Předpoklady oživení se opírají o vládní hospodářské stimuly. Je mezi nimi i 787 miliard dolarů schválených Kongresem, připomněla agentura Reuters.

Jiný průběh než u Velké hospodářské krize

Začátek současné globální krize se podle Cooleye skutečně podobal Velké hospodářské krizi, její průběh byl však v širším rámci jiný.

"Její ekonomické dopady nejsou a nebudou tak vážné, jako tomu bylo ve 30. letech. Dnes lépe rozumíme tomu, co se děje, a naše nástroje jsou lepší. Zároveň i vlády a centrální banky jsou mnohem aktivnější,“ vysvětlil děkan. Pokusil se také krátce vysvětlit, jaké jsou tedy důvody současné situace. Podle něj jde o komplexní problém, v němž sehrály roli moderní systémy bankovnictví a nedostatek dohledu nad finančními operacemi.

"Inovace v moderním finančnictví mohou být neuvěřitelně složité a je těžké všechny mechanismy pochopit. Spousta lidí ve vysokém managementu si plně neuvědomuje rizika, která tento systém představuje. Jak je podle loňského vývoje situace patrné, bylo to ostudné selhání při řešení rizik,“ uzavřel Cooley.

Korektně pojmenované problémy a stanovení způsobu jejich řešení slouží podle Cooleye zároveň i k didaktickým účelům. Studenti na Sternově fakultě tak mohou lépe pochopit, co vedlo k tak hlubokému propadu světového hospodářství, a jelikož se předpokládá, že v budoucnu budou vykonávat důležité funkce v ekonomické oblasti, podobných omylů se budou moci vyvarovat.

Anketa

Věříte v brzké zotavení ekonomiky z globální krize?
Ano
55,5 %
Ne
44,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7571 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám