Hlavní obsah

Většině Čechů krize rodinných financí zatím nehrozí

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Českým domácnostem nehrozí ani v období recese masové problémy s klesajícími příjmy a zadlužením, jako je tomu například v USA. Už jen proto, že 13 procent českých domácností, které si vzaly hypotéku na pořízení bytu, patří spíše k těm bonitním, jejichž průměrný příjem je 27 tisíc korun a většinou se nerekrutují ze sociálních skupin ohrožených aktuálně ztrátou pracovního místa. Domácnosti by si přesto měly udělat inventuru svých výdajů a příjmů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pro stále více českých rodin dostává krize konkrétní podobu existenčních potíží. Za posledních rok se zvýšil počet lidí bez práce o 150 tisíc s výhledem na další růst. I finančně poměrně dobře situované rodiny může zaskočit změna úroků hypoték, v přepočtu se může jednat o zvýšení až o tisícikoruny.

"Nezaměstnanost navíc roste podle zahraničních zkušeností zhruba i rok poté, co recese dosáhla svého dna,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

"České rodiny, aby bez otřesů přežily období hospodářských potíží, musí provést analýzu svých ekonomických možností tak pět let zpětně,“ dodal Michl. Lidé se musí podívat na strukturu svých výdajů a příjmů a šancí udržet si pracovní místa. Pokud není důvod ke změnám, pokračovat v dosavadním stylu a způsobu života, tedy nezačít škudlit každou korunu. "Jde o rozumnou inventuru rodinných možností,“ řekl.

Lidé mají půjčeno přes 880 miliard

České domácnosti mají totiž půjčeno od různých finančních institucí téměř 884 miliard korun. Část z těchto zadlužených domácností je potenciálně ohrožena nezaměstnaností a následně neschopností splácet.

Podle Českého statistického úřadu okamžitě zaplatit částku sedm tisíc by v současné době nemohlo na 41 procent rodin s dětmi a 29 procent rodin má problémy, jak vyjít se svými pravidelnými příjmy.

"Rodiny by ale měly ve vlastním zájmu v období krize, jejíž konec a hloubku neznáme, spíše šetřit,“ řekl Právu ekonomický expert ČSSD Jan Mládek. "I když ekonomice by za krize pomohlo, spíše aby lidé utráceli jako o život,“ dodává. "Jenže pak by také mohl přijít exekutor nebo lichvář, a to bych žádné domácnosti nepřál. V době krize musí vyšší útraty ve spotřebě za domácnosti suplovat stát,“ uzavřel Mládek.

Ohrožené rodiny by měly šetřit a raději nesahat na úspory

Každý rodina, říká analytik Jaromír Šindel z Citibank, by si měla rychle udělat vlastní inventuru budoucnosti, zda je ohrožena potenciálním propouštěním a jaké jsou její finanční možnosti. Podle toho si stanovit strategii další existence.

Pokud je rodina na tom finančně dobře, vyplatí se vzít si úvěr, pokud patří do rizikových skupin, měla by raději šetřit a nerozpouštět svoje finanční rezervy. Podle údajů statistiků totiž klesá míra úspor, lidé přestávají spořit. To znamená, že si pokles životní úrovně si omezení koupěschopnosti kompenzují právě využíváním úspor.

"To je ale u rodin, které patří mezi skupiny krizí ohrožených, dosti nešťastné. Rodiny by měly mít na ještě horší časy finanční rezervy,“ řekl Šindel.

Zadlužování zpomaluje

Podle analytiků už zpomaluje tempo zadlužování českých domácností. Není to však ani tak výsledek obezřetnosti rodin jako obezřetného chování bank. Jejich analytická oddělení si uvědomují, že bezhlavé půjčování komukoli na cokoli také stálo u zrodu současné finanční a ekonomické krize.

Banky samozřejmě ochotně půjčují, ale současně dbají na to, aby si samy nezadělávaly na problémy s nesplácením. Přesto si v lednu letošního roku občané půjčili další čtyři miliardy korun.

Anketa

Pocítili jste dopady globální hospodářské krize na svých rodinných rozpočtech?
Ano
67,4 %
Ne
32,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8583 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám